Gymles

'Elke dag bewegen moet verplicht worden op school'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Niet alleen in de gymzaal, maar ook in de klas en op het plein moeten leerlingen gaan bewegen. Niet een paar keer per week, maar elke dag twee keer een half uur. Dat vinden adviseurs van drie organisaties voor onderwijs, sport en gezondheid.

De minister van Onderwijs moet twee keer per dag een half uur bewegen verplicht stellen, voor alle scholen, schrijven de organisaties in een rapport dat ze vandaag aanbieden aan minister-president Rutte. Scholen zouden ook moeten zorgen dat leerlingen drie keer per week oefeningen doen voor sterke botten en spieren: squats, sit-ups en andere rek- en strekoefeningen.

Zelfvertrouwen

Want, zeggen de organisaties, bewegen is niet alleen belangrijk om gezond te blijven. Het maakt je ook leniger en handiger, je leert jezelf beter kennen én het geeft je meer zelfvertrouwen. Sporten is daarom net zo belangrijk als wiskunde en Nederlands.

Kansen

Sommige scholen doen het al goed vinden de adviseurs, maar er zijn ook scholen waar leerlingen nog te weinig gestimuleerd worden om in beweging te komen. Bijvoorbeeld omdat het lesrooster overvol is, of omdat er geen gymleraar of gymzaal is. De organisaties denken dat als de minister dagelijks bewegen op school verplicht maakt, álle leerlingen dezelfde kansen krijgen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Sporten in de sportschool: zo doe je dat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten