Elon Musk

Elon Musk komt met 'geheim plan'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Alles maar dan ook álles aan Elon Musk (45) straalt energie, onrust en ambitie uit. Alleen al van het lezen van zijn cv word je bijna moe. 

Hij is de baas van automerk Tesla, leidt een multinational in zonne-energie én een bedrijf dat raketten maakt waarmee hij zo snel mogelijk naar Mars wil. Maar er is meer: 'Ik werk aan een geheim masterplan. Deze week meer nieuws', twitterde Elon Musk gisteravond geheimzinnig. Een portret van de steenrijke Zuid-Afrikaanse zakenman. 

Elon Musk werd in 1971 geboren in Pretoria. Op zijn zeventiende verhuisde hij naar Canada om natuurkunde en economie te studeren. Samen met zijn broer maakte hij tijdens zijn opleiding online-stadsgidsen. Hij hield daar 22 miljoen dollar aan over. Hij kocht meteen een Formule-1 -McLaren en een vliegtuig. Zij volgende project, het online-betaalbedrijf X.com, verkocht hij in 2002 voor 50 miljoen dollar. Genoeg om te investeren in zijn jeugddroom: ruimtevaart.Honderd miljoen dollar
Musk stak honderd miljoen dollar in de oprichting van SpaceX (foto), een bedrijf dat burgerluchtvaart buiten de dampkring mogelijk moet gaan maken. Hij kocht een tweedehands Russische raket als ‘oefenmateriaal’ en ontwikkelde daarna zijn eigen raketplannen. Met succes. SpaceX sloot in 2008 een contract van 1,6 miljard dollar met NASA om een nieuw voertuig te ontwikkelen dat lading naar ruimtestation ISS kan vervoeren. Het doel van Musk is om uiteindelijk mensen naar Mars te sturen.

De eerste bemande SpaceX-vlucht moet in 2017 plaatsvinden en hij is ervan overtuigd dat er rond 2040 zeker tachtigduizend mensen op de rode planeet kunnen wonen. Aan een gigantische Mars Colonial Transporter, die honderd mensen tegelijk kan vervoeren, wordt al druk getekend.

Elon Musk


Hyperloop
Je zou denken dat de agenda van Musk daarmee wel genoeg gevuld is, maar in zijn hoofd blijft het maar borrelen en bruisen. Zo bedacht hij onlangs het project Hyperloop, een vervoerssysteem voor middellange afstanden waarbij capsules met passagiers met een snelheid van tachtig kilometer per uur door metalen buizen schieten. Als een soort menselijke buizenpost.

Nederland
Hij heeft grote plannen met zijn idee. Om deze zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, schreef een wedstrijd uit. Wie maakt de beste trein? Het plan van studenten van de TU Delft eindigde vorig jaar als tweede. Inmiddels hebben ze een test-type gemaakt, dat vorige week in Nederland werd gepresenteerd. In augustus laten ze het aan Musk in de VS zien. Als de Hollandse versie in de smaak valt, flitst deze versie straks misschien over de hele wereld. 

Wist je dat:
- Musk voor zijn dertigste verjaardag een kasteel afhuurde voor een gigantisch spelletje verstoppertje?
- Hij acht jaar getrouwd was met zijn schoolliefde met wie hij zes zonen kreeg? In 2010 hertrouwde hij met actrice Talulah Riley. In 2012 scheidde het stel. Om in juli 2013 weer te hertrouwen. Om vervolgens in december 2014 tóch weer te scheiden.
- Musk een van de grootste geldschieters is van de Democratische partij in de Verenigde Staten. Maar dat hij ook geld geeft de Republikeinen. ‘Als je gehoord wilt worden, moet je contributies maken’, zei hij daarover.
- Vriendelijkheid en loyaliteit niet zijn sterkste kanten zijn? Zijn woede-uitbarstingen zijn berucht en de eisen aan werknemers hoog. Zestien uur per dag werken is wat hem betreft de norm. 

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden