Emoji Emoticons

Emoji laten zien: ben je sarcastisch of niet?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

'Nee hoor, ik ben he-le-maal niet bang voor spinnen.' Mensen die dat zeggen maar het tegenovergestelde bedoelen, zijn sarcastisch. Dat kan af en toe best verwarrend zijn. Vooral als je niet echt met iemand praat, maar elkaar via social media 'spreekt'.

Daar hebben onderzoekers uit Amerika iets op bedacht. Zij ontwikkelden een algoritme dat sarcasme kan herkennen door het gebruik van emoji. De onderzoekers lieten het algoritme (DeepMoji genaamd) meer dan een miljard tweets met emoji bestuderen. Met verzamelde voorbeelden van sarcasme werd het algoritme ook getraind het te herkennen.

Beter dan mensen

Het nieuwe algoritme is beter in het herkennen van emoties dan bestaande technieken, zo denken de onderzoekers. Uit een test met menselijke proefpersonen blijkt Deepmoji sarcasme zelfs vaker te herkennen dan mensen.

Racistische berichten

Het herkennen van sarcasme was niet het oorspronkelijke doel van de onderzoekers. Ze wilden eigenlijk iets ontwikkelen om racistische Twitter-berichten te herkennen. Dat bleek moeilijk zonder te weten of een bericht sarcastisch bedoeld is of niet. Daarom leerden ze het algoritme om emoties in tweets te herkennen en rekening te houden met de emoji die mensen gebruiken.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Robots ontwikkelen vreemde eigen taal bij experiment of Kunnen chatbots mensen met een depressie helpen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren