Femke Halsema

En de nieuwe burgemeester van Amsterdam is ...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Femke Halsema is de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Zij volgt de vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan op. 

Femke Halsema (52) was jarenlang partijleider van Groen Links in de Tweede Kamer. In Amsterdam kreeg die partij bij de afgelopen verkiezingen de meeste stemmen.

Geruchten

De geruchten dat Halsema gesolliciteerd had voor de burgemeestersbaan gingen al een tijd rond. Na veel gesprekken en een urenlange vergadering in de gemeenteraad, werd het nieuws gisteravond bekendgemaakt.

Vrouwen

Het is voor het eerst dat Amsterdam een vrouwelijke burgemeester krijgt. Sinds 1343 bestuurden alleen mannen de hoofdstad. In andere steden zoals Utrecht, Nijmegen, Almere en Den Haag zijn vrouwen al langer burgemeester.

Trots

Halsema schrijft op website dat ze 'blij, trots en nederig' is: 'Met alles wat ik kan bieden zal ik me inspannen om burgemeester van alle Amsterdammers te zijn.' 

Noord-zuid

Waarschijnlijk gaat de nieuwe burgemeester op 22 juli aan de slag. Een goed moment, want op die dag wordt ook de nieuwe Amsterdamse metrolijn die het noorden en zuiden van de stad verbindt, in gebruik genomen. Het openingsfeest van de Noord/Zuidlijn is op 21 juli.

Anderen lazen ook: Amsterdam eert oud-burgermeester met koekje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren