En toen had Hawaï ineens een eiland minder...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
van Sadelhoff

De schoolboeken voor topografie moeten worden aangepast, want Hawaï heeft een eiland minder. Huh? Hóé dan? 

Orkaan Walaka heeft flink huisgehouden op Hawaï. Volgens NOS was de orkaan zó heftig, dat East Island, een eiland dat zo groot is als negen voetbalvelden, van de kaart is verdwenen. 

Het eiland ligt - of, eh, lag - 900 kilometer van Honolulu in de Stille Oceaan. Door satellietbeelden te bekijken, kwamen wetenschappers erachter dat Hawaï een eiland miste. Hoogleraar Chip Fletcher schrok zich kapot toen hij het zag. Aan The Guardian vertelt hij: 'Ik kon het niet geloven. Het eiland is 1000 tot 2000 jaar oud.' En ja, hij bekent: hij heeft een flink potje gevloekt na de ontdekking.

Opwarming van de aarde 

Volgens Fletcher is de orkaan veroorzaakt door opwarming van de aarde: daardoor worden orkanen sterker en stijgt de zeespiegel. 

In juli was de hoogleraar nog met zijn collega's op East Island, om onderzoek te doen naar de natuur en de bedreigde diersoorten. Hij baalt als een stekker dat het eiland nu onder water verdwenen is. Hij had er nog graag een paar keer onderzoek willen doen. 

Bedreigde dieren

Maar het is misschien nog wel het ergst voor de bedreigde dieren zoals de soepschildpad en de monniksrob die er leefden. Die zijn nu hun broedplek kwijt.

Maar liefst 96 procent (!) van de bijzondere soepschildpadden van Hawaï legden hun eieren op East Island. Het is te hopen dat ze snel een andere plek vinden om dat te doen. 

Bekijk hier dronebeelden van toen het eiland er nog wél was: 

Anderen lazen ook: Orkaan Michael maakt slachtoffers.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren