Erdogan laat zich toejuichen door aanhangers

Erdogan blijft president van Turkije

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Turkije is president Erdogan opnieuw gekozen als president van het land. De verkiezingsstrijd tussen Erdogan's partij AKP en de oppositiepartij CHP was tot het laatste moment spannend. Drie vragen en antwoorden hierover.

1. Hoe is deze verkiezing verlopen?

De oppositiepartij CHP riep haar aanhangers op om te demonstreren tegen de uitslag, omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden zijn verlopen. Volgens zijn politieke tegenstanders claimde Erdogan de winst nog voordat alle stemmen geteld waren. 

2. Wat is de kritiek op Erdogan?

Recep Tayyip Erdogan is al ruim vijftien jaar de leider van Turkije. Hij is onder veel Turken populair, maar er is ook flinke kritiek omdat hij het land autoritair regeert. Mensen die het niet met hem eens zijn laat hij bijvoorbeeld in de gevangenis zetten. 

3. Hoe zit het met de macht van president?

Volgens de uitslag van een referendum, dat Erdogan vorig jaar organiseerde, krijgt de president waarschijnlijk nog meer macht. In principe kan Erdogan nu tot 2023 regeren. Turkije gaat waarschijnlijk over op een nieuwe regeringsvorm waarbij de functie van de premier komt te vervallen.

Anderen lazen ook: ELLE verboden voor jongeren in Turkije.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren