Dossier vluchtelingen

EU-baas: 'Tijd voor actie, Europa!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Europa faalt big time bij de aanpak van de grote vluchtelingenstroom. Daar komen de woorden die Jean-Claude Juncker woensdag in Straatsburg uitsprak, op neer. 'We moeten meer doen om de mensen te beschermen. En iedereen moet meedoen', zei de EU-topman. Daarna kwam hij met een plan van aanpak.

Juncker hield woensdag zijn jaarrede voor de politici van het Europees Parlement. De EU-opperbaas liet duidelijk merken dat hij bepaald niet blij is met de manier waarop de EU als geheel tot nu toe reageert op de grote toestroom van vluchtende mensen. 'Er is een tekort aan Europa en een tekort aan Unie in deze EU', zei Juncker streng. De 28 landen ruziën namelijk al maanden over hoe het ze moeten omgaan met de grote hoeveelheid hulp- en veiligheidzoekende asielzoekers. En ondertussen gaan de drama's met verdrinkende mensen en propvolle treinen maar door.  

Dit is wat Juncker nog meer zei:
'Europa is veruit het rijkste continent in de wereld. Het is een plek van vrede en stabiliteit. Wij moeten de mensen helpen die vluchten voor oorlog en onderdrukking en hen aanvaarden op ons grondgebied. De winter komt eraan. Willen we echt dat er dan families slapen op treinstations in Boedapest? In koude tenten de nacht doorbrengen? Of op de standen van Kos? Wij kunnen bepalen hoe de toekomst eruit ziet voor de mensen die hun landen moesten ontvluchten. Daarvoor moet iedereen meedoen. Geen poëzie dit keer, geen grote woorden. Wat we nu nodig hebben is actie. Het gaat om mensen, niet om aantallen.'


Daarna ontvouwde Juncker een plan van aanpak. Dit zijn de belangrijkste punten van zijn voorstel:

  • we gaan de komende tijd 160.000 vluchtelingen op een vaste en eerlijke manier over de EU-landen verdelen.
  • alle landen worden verplicht hieraan mee te werken.
  • er komt een lijst met veilige landen om snel te bepalen of iemand recht heeft op asiel of moet worden teruggestuurd.
  • we gaan meer hulp bieden aan landen in Noord-Afrika.
  • we gaan zorgen voor opvangcentra in de landen waar nu veel vluchtelingen aankomen zoals Griekenland en Italië.
  • we gaan regelen dat vluchtelingen gewoon kunnen werken binnen de EU.
  • we stoppen meer energie in het onderzoeken hoe de oorlog in Syrië en de chaos in Libië zijn te stoppen.
  • we stappen in crisissituaties af van de Dublin-regel, die inhoudt dat vluchtelingen verplicht asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar ze aankomen.

Aanstaande maandag is er een top-overleg tussen alle EU-ministers van Binnenlandse Zaken over de vluchtelingencrisis. Juncker zei te hopen zij dan allemaal akkoord gaan met zijn plan. Of dat gaat lukken is zeer de vraag. Binnen de EU wordt al maanden, nee: al jaren gekibbeld over de juiste aanpak van het vluchtelingenprobleem.

Meer weten over de vluchtelingenstroom naar Europa? In ons dossier vluchtelingen vind je al onze eerdere artikelen over dit onderwerp.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten