europol most wanted lijst

Europol vraagt hulp bij zoektocht naar most wanted vrouwen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

De Europese politie heeft een lijst gepubliceerd met daarop de meest gezochte criminelen van Europa. Opvallend is dat er deze keer vooral vrouwen op te vinden zijn.

De Europese politie, ook wel Europol genoemd, publiceert de lijst sinds 2016. Daarop staan voortvluchtige criminelen door heel het continent. Met de lijst wil de politie de hulp van de bevolking inschakelen. Door de gezichten van criminelen publiekelijk te maken, worden boeven namelijk sneller herkend. In totaal werden daardoor al 69 criminelen opgepakt. Dit jaar telt de Europe’s Most Wanted-lijst 21 boeven.

Veel vrouwen

Het opvallendste aan de lijst is misschien wel de hoeveelheid vrouwen: 18 van de 21. Daar heeft de Europol bewust voor gekozen, want het is onderdeel van de campagne 'Crime has no gender' (criminaliteit kent geen geslacht). Ze willen namelijk mensen ervan bewust maken dat grote criminelen niet per se mannen hoeven te zijn, waar vaak wel vanuit wordt gegaan.

Sterker nog, doordat vrouwen steeds meer gelijke rechten hebben gekregen, is het aantal vrouwelijke criminelen ook toegenomen. Vrouwen gebruiken weliswaar niet vaak geweld, maar zijn wel vaker betrokken bij misdrijven als corruptie en wiswasserij.

Gezocht door Nederland

Ook Nederland is op zoek naar een grote crimineel: de 57-jarige Elizabeth Dizon Honrada uit de Filipijnen. Zij is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van drugs. Ze vervoerde tientallen kilo's cocaïne van Suriname naar Nederland. De Europol denkt dat ze momenteel verblijft in Saudi-Arabië, maar de crimineel heeft ook familie in Nederland. Meer info over deze crimineel en de rest van de lijst vind je hier.

Anderen lazen ook: Boeven vangen met ansichtkaarten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren