Even schrikkelen hoor!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Ook zo lekker aan het schrikkelen vandaag? Geniet er nog maar even van, want tenslotte wordt er maar eens in de vier jaar zo’n bonusdagje aan februari vastgeplakt. Waarom is die dag eigenlijk ooit ingevoerd? Zes schrikkelweetjes.

Wat is het?
Een schrikkeldag als vandaag, 29 februari, komt meestal niet voor in je agenda. Alleen in een schrikkeljaar. Zo'n jaar vindt eens in de vier jaar plaats en heeft 366 dagen in plaats van de gebruikelijke 365. 2016 ís er zo eentje. Schrikkeljaren zijn altijd de jaren die deelbaar zijn door vier. Behalve de eeuwjaren. Die hebben alleen een schrikkeldag als ze deelbaar zijn door 400. Daarom was 1900 geen schrikkeljaar, maar 2000 wel. En 2100 is er 'straks' ook geen.

Waarom is het?
Een jaar, dat is in onze telling de tijd die de aarde erover doet om helemaal rond de zon te draaien. Maar strikt genomen doet de aarde daar niet 365 dagen (= een jaar) over. Om precies te zijn duurt zo'n rondje 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1875 seconden. Ongeveer 365 dagen en nog een kwart dag dus. Als we de aarde maar laten draaien zonder onze agenda erop aan te passen hebben we na vier jaar een hele dag tekort. En na nog langere tijd zouden de seizoenen zelfs gaan verschuiven.


Sinds wanneer is het?
Sinds 1582. Het was paus Gregorius de dertiende die toen bepaalde dat er om de vier jaar een schrikkeljaar met een dagje extra ingevoerd moest worden. Om het 'om-de-aarde-draai-probleem' op te lossen. Deze Gregoriaanse kalender houden we nu nog steeds aan. 

Wat betekent het?
Geinig woord eigenlijk, schrikkelen. Ik schrikkel, jij schrikkelt, wij schrikkelen. Nou héb ik me toch geschrikkeld! Waar komt het woord vandaan? Waarschijnlijk komt het uit de zeventiende eeuw. Toen betekende het iets van 'overslaan' of 'een grote stap nemen'. Een schrikkeljaar betekent dus: een jaar dat verspringt.

Wat nou als je schrikkelbaby bent?
Ja, dat kan gebeuren. Dat je in een schrikkeljaar op 29 februari geboren wordt. Dan moet je leren leven met het feit dat je je verjaardag meestal niet op de dag zelf kunt vieren. Dat wordt dus taart op 28 februari of op 1 maart. En eens in de vier jaar is het dan feest op je echte geboortedag. Vandaag vieren zo'n 10.700 Nederlanders een extra feestelijke verjaardag. Vier van hen worden vandaag 100 jaar. Zij hebben dus al heel wat schrikkelverjaardagen met schrikkeltaart en schrikkelcadeaus achter de rug.


Of een schrikkelstel?
Ja, die zijn er ook. Best veel zelfs. Schrikkeldag is een favoriete dag om op te trouwen. Normaal is februari totaal geen populaire maand om in het huwelijksbootje te stappen. Maar in een schrikkeljaar wel. Dan worden er op de 29e februari gemiddeld tweeëneenhalf keer zoveel huwelijken gesloten als op een normale februaridag.   
 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden