Schoolnieuws - eindexamens

Examenstunt loopt uit de hand

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Door een uit de hand gelopen examenstunt hadden leerlingen van het Valuascollege in Venlo vrijdag bijna de hele dag vrij. Het was er zo'n puinhoop, dat er een onveilige situatie dreigde te ontstaan. 

De stunt vindt traditiegetrouw plaats op de laatste schooldag voor de eindexamens. Wat een ludieke grap had moeten worden, werd verziekt door een paar laatstejaars die op eigen houtje aan de slag gingen. Ze spoten de gangen vol water, smeerden vaseline op delen van de trap en barricadeerden de deuren. Daarnaast richtten deze kamikazestunters vernielingen aan in de school. Ze zouden stoelen hebben gesloopt en kabels uit computers hebben kapotgetrokken.

'Faaluascollege'
Volgens eers
teklasser Luca ging het om een groepje van ongeveer vijf baldadige leerlingen. 'Voor de ingang stond een groot springkussen en als je naar binnen ging, werd je nat gegooid,' begint hij. Tot dusver klinkt het als een onschuldige stunt. 'Maar ze hebben ook alle stoelen en tafels per lokaal op een hoop gegooid en wc-rollen door de bomen gegooid. Overal hingen memoblaadjes met "faaluascollege' en touwen en linten." Volgens medeleerling Babs zagen de lokalen er niet meer uit. 'Er was ook vaseline gesmeerd op de trapleuningen en liep er een jongen met een party popper (een confettipistool) rond.' Daarnaast was de fietsenstalling geblokkeerd met touwen en werd er grenadine op leerlingen gemseerd, weet medescholier Dide.

Veiligheid
'We konden de veiligheid van de 1500 aanwezige leerlingen niet meer garanderen', vertelde campusdirecteur Oostdam aan Omroep Venlo. Na het eerste lesuur stuurde hij iedereen maar naar huis. Volgens geruchten zou een van de leerlingen zijn arm hebben gebroken op de vaselinevloer. Of dat echt zo is, is onduidelijk: de school was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Luca gelooft het niet. 'Ik heb niet gezien dat er vaseline op de traptreden zat. Wel zag ik het een jongen steeds op de leuning smeren. Op zich best wel grappig.' 

De leerlingen die 7Days sprak, begrijpen het besluit van de rector wel een beetje. Babs: 'Het was niet veilig. Toen ik wilde wegrennen voor de jongen met die party popper, wilde ik me vasthouden en gleed ik weg.' Niet veel later werd door de school geroepen dat iedereen naar huis mocht. Ze baalde wel een beetje, omdat ze de echte stunt nog niet eens had gezien. 'Maar ja, wat heb je liever: eerder vakantie of een stunt? Ik weet het wel: vakantie!'

Flinke rekening
En dat terwijl het Valuascollege normaal gesproken vooral grappige stunts hebben. 'Vorig jaar hadden ze bijvoorbeeld schapen op het plein voor de school gelaten.' De daders van de uit de hand gelopen stunt van dit jaar kunnen hun spaarpot omkeren: ze moeten alle schoonmaakkosten en schade betalen. 'We hebben een aantal namen van leerlingen die de vernielingen hebben gepleegd. Er zullen maatregelen volgen. Ik kan me voorstellen dat ze worden uitgesloten van andere feestactiviteiten', aldus Oostdam. Maar hun eindexamen mogen ze volgende maand gewoon maken, verzekerde de directeur.

Foto's (m.u.v. bovenste twee): Luca Sijpen

Wat voor stunt heeft jouw school dit jaar? Bekijk hier de video's van vijf examenstunts die wél geslaagd waren. 

Op de hoogte blijven van al het onderwijsnieuws? Hier vind je ons overzicht van al het schoolnieuws op onze site. En al het nieuws, onze achtergrondverhalen en tips over de eindexamens vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten