Facebook

Facebook verwijdert app die gegevens zou misbruiken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Facebook heeft wéér een app verwijderd die mogelijk misbruik maakte van persoonlijke gegevens van vier miljoen gebruikers, dat meldde het platform in een blog. Het gaat om de app myPersonality.

Op de (inmiddels verwijderde) app stond een quiz waarin mensen vragen over hun persoonlijkheid konden beantwoorden. Daar rolde vervolgens een soort 'psychologisch' profiel uit. Deze was vooral in 2012 erg populair. MyPersonality beschermde die gegevens niet maar deelde de informatie, tegen de regels in, met andere partijen.

Gedrag beïnvloeden

Het is niet de eerste keer dat een app gegevens van Facebook-gebruikers lekt. In maart ontdekte het platform al dat de app thisisyourdigitallife persoonlijke informatie van miljoenen gebruikers doorspeelde naar een commercieel bedrijf. Die informatie werd gebruikt om mensen gerichte advertenties te laten zien. De bedoeling hiervan was het stemgedrag van kiezers beïnvloeden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Britse brexitreferendum.

Onderzoek

Toen het schandaal uitkwam besloot Facebook een groot onderzoek te startten naar alle aan Facebook gekoppelde apps. Meer dan 400 apps werden door het onderzoek geblokkeerd omdat het platform twijfelde aan hun betrouwbaarheid.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Het rommelt rond Facebook.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren