Dossier FIFA

FIFA-baas én UEFA-baas acht jaar geschorst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Het hoge woord is eruit: Sepp Blatter, voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA (foto links), én Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, worden voor acht jaar geschorst. Ze hebben zich volgens experts schuldig gemaakt aan een illegale betaling. 

Het tweetal is geschorst vanwege een betaling van twee miljoen Zwitserse franken (ongeveer 1,85 miljoen euro) van de FIFA aan Platini. Dat bedrag kreeg hij in 2011 op zijn rekening gestort, maar waarom is nog altijd onduidelijk. 

De ethische commissie van de FIFA schorste Platini en Blatter, die als voorzitter verantwoordelijk was voor de betaling, al tijdelijk. Nu is dat omgezet in een definitieve schorsing van acht jaar en boetes van 46.000 (Blatter) en bijna 74.000 euro (Platini).

Hoe zat het ook alweer met de FIFA? 
De turbulente jaarafsluiting past perfect bij het jaar van de FIFA. Afgelopen mei werden verkiezingen gehouden voor een nieuwe voorzitter. Een dag voor de verkiezing arresteerde de Zwitserse politie op verzoek van de FBI verschillende FIFA-officials in een hotel in Zwitserland. De FBI zit achter de organisatie aan wegens verdenkingen van corruptie. Die verdenking hangt al jaren rondom de FIFA.

Toch won Blatter de verkiezing. Nauwelijks een week later kondigde hij alsnog zijn vertrek aan. Na zeventien jaar voorzitter te zijn geweest, zette hij er een punt achter. Hij voelde zich niet genoeg gesteund, ondanks zijn verkiezing een week eerder. Hij blijft wel voorzitter tot de nieuwe verkiezingen op 26 februari 2016.

Ondertussen blijven de verdenkingen tegen en aanhoudingen van FIFA-bazen doorgaan. Blatter lijkt het belangrijkste doelwit van de FBI in de jacht tegen FIFA-corruptie. Dat hij tijdens een persconferentie in juli door een grapjas werd getrakteerd op een gelddouche hielp niet.

Sepp Blatter Has Money Thrown At Him By Lee Nelson

Doek valt
In oktober volgde de tijdelijke schorsing van negentig dagen voor Blatter en Platine, wegens de illegale betaling. De Franse voorzitter van de UEFA was een van de kandidaten om Blatter op te volgen, maar kan door zijn schorsing niet langer kandidaat zijn voor de verkiezingen in 2016.

Op 21 december valt het doek echt: Blatter en Platini mogen acht jaar lang niets in de voetbalwereld doen.

Meteen een persconferentie

pic.twitter.com/DGWvzJhGh1


Direct na het bekendmaken van de straf organiseerde Sepp Blatter een persconferentie. Blatter zag er zichtbaar vermoeid uit toen hij tegenover de verzamelde pers plaatsnam. Ongeschoren, een pleister op zijn wang en een warrig verhaal afstekend over strijdbaarheid, zijn onschuld en het feit dat hij volgens zichzelf nog steeds FIFA-voorzitter is. ‘Ze hebben mijn leven afgenomen’, zei hij.

In beroep
Hij is het niet eens met zijn schorsing en gaat die aanvechten. Voor FIFA, zo zegt hij. Volgens Blatter kan de ethische commissie, die hem schorste, de FIFA-voorzitter helemaal niet zo aanpakken. Hij laat zich dan ook niet uit het veld slaan. ‘I’ll be back’, waren de afsluitende woorden van Blatter. De UEFA sluit niet uit dat ook Platini in beroep gaat.

Meer weten over het corruptieschandaal bij de FIFA? In ons Dossier FIFA lees je er alles over.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren