Solar Team Twente waaide van de weg

Flinke pech voor Nederland in World Solar Challenge

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Twee van de vier Nederlandse deelnemers aan de World Solar Challenge zijn uitgevallen. De ene zonneauto waaide van de weg en de andere vloog in brand. Wat is er gebeurd?

De World Solar Challenge wordt elke twee jaar in Australië gehouden. In een paar dagen tijd rijden studenten uit meer dan dertig landen in auto’s op zonne-energie van Darwin naar Adelaide. Een tocht van zo’n drieduizend kilometer.

Zonneauto in brand gevlogen

Al zeven keer won de TU Delft de World Solar Challenge. Ook dit jaar lag de Zuid-Hollandse zonneauto van het Vattenfall Solar Team op kop in de race. Maar in de laatste etappe ging het mis. De coureur van de NunaX rook een brandlucht en zette de auto aan de kant. Zijn teamgenoten konden hem nog net op tijd uit de wagen trekken. Daarna vloog de zonneauto in brand. Wat de oorzaak is, wordt nog onderzocht.

Vattenfall Solar Team kijkt naar hun uitgebrande auto
Vattenfall Solar Team kijkt naar hun uitgebrande auto.

Van de weg gewaaid

Een dag eerder ging het al mis bij het team van de Universiteit Twente. Solar Team Twente lag toen aan kop, maar vloog door een harde windvlaag van de weg (zie foto bovenaan dit artikel). De zonneauto raakte daarbij te beschadigd om verder te rijden. De coureur kwam ongedeerd uit de wagen.

Twee Nederlanders over

Uiteindelijk bleven er nog twee Nederlandse teams over in de wedstrijd. TopDutch Solar Racing, het team van de Universiteit Groningen, eindigde als vierde in de snelle klasse, waar Delft en Twente ook aan meededen. Een auto uit België won de race. Solar Team Eindhoven van de TU Eindhoven doet mee aan de categorie voor auto’s die meerdere mensen kunnen vervoeren. Deze race is nog bezig en Eindhoven ligt aan kop.

Agoria Solar Team uit België won de race
Agoria Solar Team uit België won de World Solar Challenge 2019.

Anderen lazen ook: Delft wint World Solar Challenge voor zevende keer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren