WhatsApp

Frankrijk maakt eigen chat-app uit angst voor spionage

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Franse regering is bang dat WhatsApp gebruikt kan worden om Franse ambtenaren te bespioneren. Daarom is het land bezig met het bouwen van een eigen berichtendienst.

Berichten die via WhatsApp verstuurd worden zijn versleuteld van verzender tot ontvanger. Facebook, de eigenaar van WhatsApp, kan de berichten dus niet meelezen, maar kan wel zien wie met wie communiceert. En dat vinden de Fransen maar niks.

Privé

Om die reden testen twintig ambtenaren, die voor de Franse overheid werken, een zelf ontwikkelde chat-app. Het is een dienst waarbij buitenlandse bedrijven niet mee kunnen kijken. Dat meldt persbureau Reuters

Telegram

De Franse president Macron gebruikt graag Telegram, een chat-app die net als WhatsApp berichten versleutelt. Telegram is opgericht door de Russische broers Nikolai en Pavel Durov. Ook die app vertrouwen de Fransen niet meer: 'We hebben een berichtendienst nodig waarbij berichten niet versleuteld worden door de Verenigde Staten of Rusland', vertelt een woordvoerder van de Franse regering.

De Franse app wordt waarschijnlijk in de zomer verplicht voor alle ambtenaren in Frankrijk. Hoe de dienst gaat heten is nog niet bekend.

Anderen lazen ook: De 7 meeste typische whatsappers.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren