Foto Bloodhound

Gaaf: deze raketkar kan supersonisch snel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Komt ie! Wroeshj! En weg. Een grote wolk stuifzand daalt langzaam weer neer in de Zuid-Afrikaanse Kalahari-woestijn. Daar is een raketkar zoveel mogelijk testritten aan het maken. Het uiteindelijke doel? Het wereldrecord kraken. The Bloodhound in 7 weetjes.

1. De bloedhond dus. Zo heet de supersnelle kar. Hij is gemaakt door Britse ingenieurs. Ze hebben er jaren in een grote loods aan geknutseld tot-ie helemaal naar hun zin was. Trouwens, ook nu nog zijn ze continu aan het sleutelen en tweaken want nóg beter kan altijd.

2. De superkar heeft een vaste coureur. Andy Green, een ervaren Britse RAF-luchtmachtpiloot. Hij kent het ding op z’n duimpje.

Zo ziet zo'n testrit er uit:

The 'Bloodhound' supercar aiming to break the land speed record - BBC News


3. Het record raketkar racen staat nu op naam van de Thrust SSC. Die ging 22 jaar geleden in de Amerikaanse Black Rock Desert 1.228 kilometer per uur. Wie er in de cockpit zat? Ff kijken. Hé: Andy Green! Wil-ie dus z’n bloedeigen record verbeteren met de Bloodhound.

4. The Bloodhound heeft een sterke straalmotor. En over een tijdje wordt er nog een extra raketmotor uit Noorwegen ingebouwd. Dat zou ‘m een topsnelheid van 1.287 kilometer per uur moeten geven. Maar het kan nog wel een jaar duren voor hij dat ook echt zal halen.

5. Tijdens de testritten probeert Green de snelheid telkens verder op te voeren. Tot nu toe gaat alles volgens plan, zegt het team.

Zo ziet de cockpit er uit:

Inside the world's fastest car's cockpit! | #2019HST


6. Vorige week woensdag haalde de rijdende raket zijn hoogste snelheid tot nu toe. Hij zoefde met een vaart van 806 kilometer per uur door een opgedroogde rivierbedding in de Kalahari.

7. Eind augustus kwam de Amerikaanse raketkarcoureur Jessie Combs (39) om het leven tijdens een poging het snelheidsrecord voor vrouwen te verbreken. Dat stond op haar eigen naam. De straalmotorwagen ging 777 kilometer per uur door de Alvord-woestijn in Oregon toen ‘de snelste vrouw op vier wielen’ crashte.

Anderen lazen ook: Nederlandse piloot breekt record door wind mee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren