Scheiding

Geen afspraken met de kinderen, dan geen scheiding

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het klinkt logisch, maar het gebeurt nog veel te weinig. Scheidende ouders die écht samen met de kinderen bepalen hoe hun leven eruit moet zien na de scheiding.

Elk jaar krijgen zeventigduizend kinderen te maken met scheiding van hun ouders. Nu moeten ouders een zogenaamd 'ouderschapsplan' maken als ze uit elkaar gaan. Daarin staan afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Waar gaan ze wonen? Wie zorgt ervoor dat ze naar de tandarts of de kapper gaan? Hoe worden de vakanties verdeeld?

Anders

De bedoeling is dat kinderen met hun ouders meedenken over deze afspraken, maar in de praktijk gebeurt dit veel te weinig. In de papieren staat meestal alleen: 'De kinderen worden op passende wijze betrokken bij de afspraken.' Dat moet anders vonden familierechters van de rechtbank in Zwolle. 

Vragen

Samen met kinderpsychologen en de Raad voor Kinderbescherming bedachten ze het 'bruggesprek'. Daarin bespreken ouders en kinderen een aantal vaststaande vragen over belangrijke onderwerpen. Kinderen kunnen dan zelf zeggen wat ze willen. Doen de ouders dit niet, dan mogen ze van de rechter niet scheiden.

De dupe

De bedoeling van de nieuwe regel is dat kinderen minder de dupe worden van een scheiding. Over een jaar kijken de rechters in Zwolle of hun plan gewerkt heeft. Als dat zo is, hopen ze dat de regel gaat gelden voor alle ouders in Nederland die willen scheiden.

Anderen lazen ook: De 5 voordelen van gescheiden ouders hebben.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren