trump

‘Geen bewijs samenspannen Trump en Rusland’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar nu is het zover: de Amerikaanse speciaal aanklager Mueller heeft zijn onderzoek naar president Trump afgerond. Hierin staat dat Trump niet met Rusland heeft samengewerkt om de verkiezingen te beïnvloeden. Tegelijkertijd is niet vastgesteld of Trump wel of niet de rechtsgang heeft belemmerd. Drie vragen over dit spraakmakende rapport:

1. Wat is er precies onderzocht?

Het onderzoek van Mueller moest op drie vragen antwoord geven: Heeft Rusland geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden? Heeft het campagneteam van Trump samengespannen met de Russen? En tot slot: Is de rechtsgang belemmerd door het team van Trump?

2. Wat zijn de belangrijkste conclusies?

Het grote nieuws van het onderzoek is het feit dat Mueller geen bewijs heeft gevonden dat het campagneteam van Trump heeft samengewerkt met de Russen om de verkiezingen te beïnvloeden. Wel stelt hij dat de Russen op twee manieren de verkiezingen in 2016 hebben beïnvloed. Ze deden dat door het hacken van e-mails van de Democraten en door het verspreiden van nepnieuws. Of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan het belemmeren van de rechtsgang blijft vaag. Mueller schrijft hierover dat dit ‘niet geconcludeerd kan worden’, maar dat pleit hem dus niet vrij. 

Deze conclusies konden worden getrokken uit een brief die het Amerikaanse ministerie van Justitie aan de leden van het Congres heeft gestuurd.

3. Wat betekent dit voor president Trump?

Minister Barr van justitie heeft na aanleiding van het onderzoek besloten om Trump niet te vervolgen. En dat is goed nieuws voor de president. In een reactie liet hij weten dat hij het een belachelijk onderzoek vond: ‘Het is een schande dat het land dit moest doormaken en het is een schande dat uw president dit moest doormaken. Het was een illegale poging om me onderuit te halen.'

De vraag is nu of de Democraten het hierbij laten zitten of toch weer vraagtekens bij de president zullen plaatsen. Meerdere Democraten hebben geëist om het volledige verslag in te zien. Het Democratisch Congreslid Jerrold Nadler, die deel uitmaakt van de juridische commissie, laat weten dat het nu aan het Congres is om vast te stellen of de president de wet overtreden heeft. Het is ook de vraag of wat in Barrs brief staat, een volledig plaatje geeft van het onderzoek van Mueller. Eerder zei Nadler al dat zijn partij bereid is om door te vechten tot het Amerikaanse Hooggerechtshof (het hoogste federale gerechtshof in het rechtssysteem van de VS) om het rapport in zijn geheel openbaar te krijgen.

Dit schreef de president op Twitter over de conclusies van het onderzoek: 

Donald J. Trump 1553509509

Anderen lazen ook: Nieuw boek over Trump: 7 opvallende uitspraken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren