Geen gelijke kansen voor gelijke scholieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Niet iedere leerling heeft dezelfde kansen. De opleiding van je ouders heeft veel invloed op jouw schoolkeuze en loopbaan! Dat staat in een rapport van de Onderwijsinspectie, De Staat van het Onderwijs 2014-2015. We gaan er in vogelvlucht doorheen.

- Niet iedere leerling heeft dezelfde kansen  
De kwaliteit van Nederlandse scholen is goed, vergeleken met andere landen. Máár: als je twee scholieren neemt die even intelligent zijn, hebben ze niet altijd dezelfde kansen. Wie hoogopgeleide ouders heeft, gaat vaker naar een hoger niveau én een betere school dan wie laagopgeleide ouders heeft. En van daaruit wordt het verschil alleen maar groter.   

- Hoogopgeleide ouders zijn meer betrokken 
Daar zijn meerdere oorzaken voor, volgens de inspectie. Ten eerste bemoeien hoogopgeleide ouders zich meer met het school-wel-en-wee van hun kind. Ze kiezen bewuster voor een (betere) school en sturen hun kind naar huiswerkklassen of trainingen als dat nodig is. 

- Scholen zijn niet objectief 
Maar ook scholen spelen een rol, denkt de inspectie. Die verwachten vaak (onbewust) meer van de leerlingen met hoger opgeleide ouders. En handelen daar ook naar. Ze geven bijvoorbeeld een hoger schooladvies dan ze een leerling met lager opgeleide ouders zouden geven.

- Zwakke en sterke scholen
Een derde factor is dat er steeds meer verschil tussen scholen is. Leerlingen van lager opgeleide ouders belanden vaker op zwakkere scholen en leerlingen van hoger opgeleide ouders op betere scholen. Dit heeft ook te maken met hoe bewust ouders een school uitkiezen voor hun kind. Maar op een zwakke school is het onderwijs minder goed én voelen leerlingen zich vaker onveilig, waardoor ze minder goed presteren. 

- Scholen kijken naar het gemiddelde
Als laatste vindt de inspectie de keuzes van een school niet altijd goed voor élke leerling. Geld speelt vaak een rol. Maar ook mikken scholen vaak op het gemiddelde. Als één op de tien leerlingen zich onveilig voelt, voelen negen anderen zich wel veilig. Gaat de school uit van de gemiddelde leerling, dan hoeft die veiligheid niet echt te verbeteren. Niet fijn voor degenen die zich onveilig voelen!  

- Hoe krijg je gelijke kansen?
Dit probleem is natuurlijk niet zomaar opgelost. Daarvoor moeten scholen, ouders en gemeentes zich bewust worden van hun rol in het probleem, denkt de inspectie. Én meer samenwerken. Zodat leerlingen die even slim zijn ook dezelfde kansen krijgen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren belangrijk is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten