Gefeliciteerd, hier heb je oordoppen!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Wie zestien wordt en in Westervoort woont, krijgt een opmerkelijk cadeau: oordoppen! Afzender? De gemeente Westervoort. Zo wil de gemeente voorkomen dat jongeren gehoorschade oplopen. 

Het kost de gemeente ongeveer 1500 euro per jaar, vertelt een wethouder aan de NOS. Maar gezonde oren zijn nog altijd goedkoper dan oren met gehoorschade. Want de medische kosten kunnen hoog oplopen en je kunt er zelfs arbeidsongeschikt van worden. In 2013 kwam het RIVM met een rapport. Hoe vaak gehoorschade precies voorkomt, wist het RIVM niet precies maar het is waarschijnlijk dat steeds meer jongeren er last van hebben. In 2015 schatten onderzoekers, op basis van de online gehoortesten Oorcheck.nl en Hoorscan.nl, dat een kwart van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar gehoorschade heeft, .

Piep of overgevoelig

Hoe dat komt? Door de herrie tijdens concerten en (dance)feesten. Ook koptelefoons gaan vaak harder dan de oren lief is. Wie te vaak en te lang naar harde muziek luistert, heeft kans op gehoorschade. De haarcellen in het binnenoor beschadigen en sterven af. Je kunt een (permanente) piep in je oor krijgen, overgevoelig worden voor dagelijkse geluiden of slechter horen. En dat kan weer allerlei psychische problemen veroorzaken. Want een permanente piep of ruis in je oren is geen pretje. 

Afspraken

In 2014 werden daarom afspraken gemaakt met organisatoren van concerten: de decibellen moeten omlaag, naar maximaal 103. Ter vergelijking: een kettingzaag veroorzaakt ongeveer 110 decibel. Maar dan nog zijn oordoppen geen overbodige luxe, vindt ook de gemeente Westervoort. De gemeente denkt nog na over andere acties, zoals het uitdelen van oordopjes op festivals. 

Koningsdag

Ook tijdens Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn oordopjes trouwens geen overbodige luxe! Vaak vliegen de decibellen je om de oren. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant 7Days! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden