Gestoken door een wesp? Dit moet je doen!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Er zijn dit jaar heel veel wespen. Blijf jij rustig als je er eentje ziet of krijg je de neiging om wild om je heen te slaan of weg te rennen? In het ergste geval word je dan ook gestoken. Weet jij hoe je er eentje herkent en wat je moet doen? Hier een paar tips.

1. Koelen

Koel de plek waar je gestoken bent met een nat kompres of een coldpack.

2. Gebruik zalf

Een zalf gebruiken tegen huidirritatie maakt de jeuk en pijn minder. Gebruik er eentje met menthol, Aloë Vera of Calendula (lees wel goed de bijsluiter).

3. Bel de huisarts

Wordt de 'wond' erg dik? Neem dan contact op met de huisarts.

4. Ijsblokjes zuigen

Ben je in in mond of keel gestoken? Bel 1-1-2 en zuig tot er hulp komt op een ijsblokje. Dit gaat de ergste zwelling tegen.

5. Allergische reactie?

Als iemand om je heen wordt gestoken en hij weet dat hij een allergische reactie kan hebben na een steek van een wesp, dan heeft-ie hier mogelijk medicijnen voor. Laat bij voorkeur het slachtoffer zelf zijn medicijnen toedienen. Een steek in de keel of mond kan door een mogelijke zwelling en afsluiting van de luchtweg levensbedreigend zijn.

Vind je het handiger om te zien hoe je een wond moet verzorgen? Bekijk dan deze video:

EHBO - Wespensteek behandelen | Rode Kruis

Anderen lazen ook: Eerste hulp bij hitte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren