Politie

Geweld tegen de politie toegenomen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Scheldpartijen, bedreigingen en mishandeling. Het aantal gevallen van verbaal en fysiek geweld tegen de politie in Nederland is het afgelopen jaar toegenomen in vergelijking met 2017. Dat blijkt uit onderzoek. Een aantal feiten en cijfers op een rij.

Uit cijfers van de politie blijkt dat geweld tegen de politie met 11 procent is toegenomen in vergelijking met 2017. Er zijn bijna 29 gevallen van geweld tegen politieambtenaren per dag. In het uitgaansleven nam het aantal met 40 procent toe in vergelijking met het jaar daarvoor.

Geweld

In 2018 werden ruim 10.000 zaken geregistreerd, tegenover ruim 9.500 in 2017. In vrijwel alle categorieën (o.a. mishandeling, discriminatie, beleding) steeg het aantal geweldsincidenten.

De politie wordt het vaakst lichamelijk bejegend wanneer iemand zich verzet bij aanhouding (2.600 keer), gevolgd door uitgaansgeweld (1.400) en situaties in het verkeer (800). In de categorie verbaal geweld, waar bedreiging en belediging onder vallen, telde de politie bijna 5.000 gevallen.

Ernstig

Ook bij de ernstigste vormen van geweld, zoals poging tot moord of doodslag, stegen de cijfers. Het aantal keren dat iemand met een voertuig op politiemensen inreed en het aantal zware mishandelingen (bijten, krabben, schoppen) daalden wel, met bijna de helft.

In 630 gevallen (ruim 100 keer meer dan in 2017) werd geweld gepleegd door een verward persoon, een term die de politie gebruikt voor mensen die in de war zijn en hulp nodig hebben. 

Kort lontje

Het geweld komt volgens de politie niet uit één bepaalde dadergroep. 'Wel zien we dat politiemensen op straat een behoorlijke mate van agressief gedrag ervaren’, zegt een woordvoerder. ‘Uit de cijfers blijkt ook dat politiemensen vooral tijdens festiviteiten en in uitgaansgebieden steeds vaker met geweld tegen henzelf te maken krijgen. Hetzelfde geldt voor agressie en geweld tijdens een aanhouding. Vaak zijn drank en drugs in het spel en wij zien dat mensen een kort lontje hebben.'

Hogere straffen

De politie steunt het plan van minister Grapperhaus (justitie en veiligheid) om plegers van geweld tegen de politie harder aan te pakken. Zo gaat de maximumstraf voor het hinderen van hulpverleners omhoog van één naar drie maanden. Ook de maximumstraf voor deelname aan een criminele organisatie (die zich schuldig maakt aan zeer ernstige misdrijven zoals moord, ontvoering en handeling in harddrugs) gaat omhoog: van zes naar tien jaar gevangenisstraf.

Anderen lazen ook: Politie boos op rapper Jebroer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren