Dreamstime

Gezichtsuitdrukkingen niet universeel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemijn Groenveld
Annemijn
Groeneveld

Verbazing, schrik, blijdschap of verdriet: lang werd gedacht dat menselijke gezichtsuitdrukkingen overal hetzelfde betekenen. Onderzoekers uit Madrid ontdekten dat dit niet het geval is, meldt De Volkskrant.

De onderzoekers bestudeerden hoe Tobianders, een gemeenschap uit Papoea-Nieuw-Guinea, reageerden op verschillende gezichtsuitdrukkingen. Ze lieten 72 leden van deze stam foto’s zien met de afbeelding van een gezicht met een bepaalde emotie daarop. Hieruit bleek dat zij een gezicht met opengesperde mond en grote ogen als een teken van woede zagen, terwijl in westerse culturen dit juist wordt gezien als een uiting van schrik of verbazing.

Sommige uitdrukkingen, zoals een lachend gezicht, zagen zij wel hetzelfde als mensen in westerse culturen.

Heksen en geesten
Volgens onderzoeker James Russell van de Universiteit van Boston laat de studie zien dat de betekenis van gezichtsuitdrukkingen kan veranderen door cultuur. Torbianders associeren een opengesperde mond en grote ogen bijvoorbeeld met bovennatuurlijke wezens, zoals heksen en geesten. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren