Girl Takeovers

'Girl Takeovers': deze week beslissen de meisjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Is het voor vrouwen lastiger om een leidinggevende positie te krijgen dan voor mannen? Moeten vrouwelijke leiders harder dan mannen werken voor respect? Driekwart van de Nederlandse meisjes tussen 15 en 25 jaar denkt van wel, dat blijkt uit een onderzoek van Plan International.

Vandaag is het voor de achtste keer Wereldmeisjesdag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de positie van meisjes wereldwijd. In ontwikkelingslanden hebben miljoenen meisjes niet dezelfde rechten en kansen als jongens. Meisjes gaan daar daarom minder naar school, krijgen minder goed te eten en moeten vaak jong trouwen. Feiten en cijfers over de positie en discriminatie van meisjes, zijn hier te vinden.

Ook in rijke landen als Nederland valt nog wel wat te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Plan International Nederland onder 1.000 Nederlandse meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar.

Leiderschap

Bijna alle ondervraagde meisjes geven aan dat ze leiderschapsambities hebben. Meer dan driekwart van hen vindt dat mannen en vrouwen even goede leiders zijn, omdat goed leiderschap in hun ogen bepaald wordt door persoonlijke kwaliteiten en niet door iemands geslacht. Toch denkt bijna driekwart van de meisjes dat ze harder moeten werken dan mannen om gerespecteerd te worden. Ook menen ze dat vrouwen minder snel een leidinggevende baan krijgen dan mannen.

Beeldvorming

Volgens de onderzoekers komt dat voor een belangrijk deel door beeldvorming, bijvoorbeeld in de media. Vrouwen zouden te weinig als expert of leider te zien zijn. Rondom Wereldmeisjesdag organiseert Plan International daarom Girl Takeovers, een week waarin meisjes in meer dan zestig landen, van Ecuador tot Japan, een leidinggevende functie overnemen van iemand in de politiek, media of het bedrijfsleven. De Nederlandse lijst met takeovers vind je hier.

Voorzittershamer

Op de foto helemaal bovenaan draagt Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, zijn ambtsketen voor een dag over aan Maud Dingemans (24), lid van jongerengroep Girls Rights Watch van Plan International Nederland. Ook de foto's hieronder werden deze week al gemaakt: 

Girl Takeovers

Cyrilein Evertsen (23), lid van de jongerengroep Girls Rights Watch van Plan International Nederland, krijgt voor één dag de voorzittershamer van Lodewijk Asscher, partijleider van de PVDA. 

Girl Takeovers

En Bibi Huygen (23), lid van de jongerengroep Girls Rights Watch van Plan International Nederland, neemt voor één dag de functie over van Erik de Baedts, directeur van het Vredespaleis.

Anderen lazen ook: Wereldwijd ambieert 76% van meisjes leiderschap.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren