Gláucio (13) en Márcia (18) mogen blijven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Goed nieuws voor Gláucio (13, foto) en Márcia (18). Samen met hun ouders zouden ze vrijdag op het vliegtuig gezet worden naar Angola. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland, maar is uitgeprocedeerd. Maandagnamiddag hoorden ze van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielbeleid) dat ze toch mogen blijven. Ook hun moeder krijgt een verblijfsvergunning.

Waarom moest het gezin naar Angola? 
De vader van Gláucio en Márcia heeft een 1F-status. Mensen met een 1F-status worden ervan verdacht dat ze oorlogsmisdrijven hebben gepleegd. Daarom vallen ze niet onder de bescherming van het Vluchtelingenverdrag en hun gezin ook niet.

De vader zat in het leger toen er een burgeroorlog was in Angola. Omdat veel mensen die voor dat regime werkten fout waren, krijgt iedereen zo’n status. Dus ook al zijn ze vluchteling, ze krijgen geen verblijfsvergunning. Voor Gláucio, Márcia en hun moeder maakt de staatssecretaris nu een uitzondering. Maar hun vader moet wel vertrekken, vanwege zijn 1F-status.

Wanneer hoorden ze dat ze weg moesten? 
Vrijdagochtend werd het gezin van hun bed gelicht in het asielzoekerscentrum waar ze woonden. Ineens stond de kamer vol politiemensen. Tijd om tanden te poetsen was er niet, ze moesten meteen meekomen. Ook hun telefoons moesten ingeleverd worden. Ze werden naar een detentiecentrum in Zeist gebracht. Daar zouden ze worden vastgehouden tot vrijdag.

Wat nu?
Kinderrechtenorganisatie Defence for Children zou maandagavond eerst een protest organiseren, pal voor het detentiecentrum waar ze zitten. Zo wilde de organisatie het gezin een hart onder de riem steken. ‘Het is diep treurig dat kinderen die in Nederland zijn opgegroeid, wordt aangerekend wat hun vader misschien heeft gedaan´, vindt Martine Goeman van Defence for Children. Door het goede nieuws zijn de plannen veranderd. Er is nog steeds een bijeenkomst, maar nu wordt het een 'kinderrechtenfeestje', aldus Defence For Children.

Het VPRO-programma Bikkels maakte een uitzending over Gláucio. Die wordt vanavond om 19.25 uur op NPO3 herhaald. 

Vrijdag lees je meer over de Gláucio en Márcia in 7Days. Heb je geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren