Noord-Korea

Gloednieuwe stad in Noord-Korea geopend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Duizenden Noord-Koreanen vierden gisteren feest. Met het doorknippen van een lintje opende hun leider Kim Jong-un een nieuwe stad: Samjiyon. Volgens staatsmedia 'het toppunt van de moderne beschaving'.

Samjiyon ligt in de buurt van Mount Paektu: een 'heilige' berg in Noord-Korea. Kims familie zou uit dat gebied komen.

Gezinnen

Staatspersbureau KCNA liet weten dat in de nieuwe stad plek is voor vierduizend gezinnen. Behalve appartementen zijn er volgens het persbureau ook hotels, ziekenhuizen en culturele instellingen. Op de berghelling is een skigebied aanlegd. In deze video van de openingsceremonie zie je hoe de stad eruitziet: 

Kim Jong Un celebrates 'modern mountainous city'

Sancties

Samjiyon is een pronkstuk van Kim zelf. Hij wil graag laten zien dat Noord-Korea zich economisch heel goed zelf kan redden. Toch liep de bouw van de stad vertraging op omdat er te weinig bouwmaterialen en arbeiders waren. Een van de redenen daarvoor waren sancties van andere landen. Zij willen de Noord-Koreanen straffen voor hun kernwapenprogramma. Daardoor is het voor Noord-Korea bijvoorbeeld moeilijk om brandstof in te voeren.

Slavenarbeid

Om het tekort aan arbeiders op te lossen, werden voor de bouw jongeren en studenten ingezet. Noord-Koreaanse vluchtelingen en mensenrechtenactivisten vergeleken hun werk met slavenarbeid. Ze zouden geen loon en slecht eten hebben gekregen. Ook zouden ze gedwongen zijn om meer dan twaalf uur per dag gedurende maximaal tien jaar te werken.

Noord-Korea
Hoewel de nieuwe 'superstad' nog niet klaar is, liet de regering gisteren al wel een groot vuurwerk afsteken.

Anderen lazen ook: Kim Jong Nam: feestbeest met geheime missie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren