Goed nieuws: er wordt minder gepest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Meisjes van 15 tot 18 jaar worden bijna twee keer zo vaak gepest als jongens van dezelfde leeftijd. In totaal werd bijna één op de tien jongeren in 2016 weleens gepest, zo blijkt uit cijfers dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakte.

En dat is eigenlijk goed nieuws. Dat acht procent van de leerlingen gepest wordt, klinkt erg (en dat is het ook) maar toch is dat nieuws vooral positief. Want een jaar eerder werd 11 procent van de 15 tot 18-jarigen nog gepest. Er wordt dus simpelweg minder gepest. Hoe dat komt, heeft het CBS niet onderzocht. 

Politie

Online pesten is inmiddels de meest voorkomende vorm. Ruim vier procent van de jongeren is in 2016 het slachtoffer geworden van het ongewild verspreiden van foto’s of berichten. Minder dan een op de zeven online gepeste jongeren meldde dat bij de politie of op school. In bijna de helft van de gevallen vindt het online pesten plaats tussen leerlingen van dezelfde school.

Scholen

Sinds twee jaar zijn scholen verplicht om een pestplan te hebben. Zo moet er iemand zijn waar leerlingen mee kunnen praten. Ook hebben veel scholen programma's tegen pesten.

Online pesten staat deze week centraal tijdens de landelijke Week Tegen Pesten. In de krant 7Days van deze week lees je een ervaringsverhaal en tips over wat je kunt doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer van pesten wordt. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens 'Het pesten is niet gestopt maar ik kan er beter tegen' of Imana (14) en Pien (12) maken film over pesten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren