Dollars

Google geeft hacker (17) 10.000 dollar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Ezequiel Pereira (17) uit Uruguay hackte in een verveelde bui een site van Google. Hij lichtte het bedrijf in en Google paste het aan. Zijn beloning? Hij kreeg 10.000 dollar!

Ezequiel Pereira
Ezequiel (17) houdt zich enthousiast bezig met computerveiligheid en is geen onbekende van Google. De jonge hacker won in 2015 al een prijs bij de Google Code-in, een programmeerwedstrijd voor scholieren. Daarna werd hij uitgenodigd op het hoofkantoor van de internetgigant in de Verenigde Staten.

‘Vertrouwelijk’

Een maand geleden verveelde Ezequiel zich, schrijft hij op zijn site. ‘Dus probeerde ik een foutje te vinden in Google.’ Dat lukte: hij kwam binnen op een site waar je normaal alleen toegang toe hebt met een wachtwoord. Die linkte weer naar andere onderdelen van Google en bevatte het woord ‘Vertrouwelijk’.

Eerlijke hacker

Ezequiel besloot niet verder te kijken, maar het lek meteen aan Google te melden. Een goede zet, bleek later. Want Google beloont eerlijke hackers die fouten in hun systeem ontdekken en het bedrijf hierop wijzen.

Dikke beloning

Het duurde een paar weken voordat Ezequiel een mailtje kreeg waarin stond dat zijn ontdekking werd beloond met maar liefst 10.000 dollar. Google heeft de kwetsbare site aangepast. En Ezequiel wil in de toekomst van zijn hobby zijn werk maken en aan de slag als beveiligingsonderzoeker.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Alles over de gehackte Amerikaanse verkiezingen of Hackers dreigen nieuwe Disney-films online te zetten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren