Google Maps

Google Maps is jarig en trakteert

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het is deze maand tien jaar geleden dat Google Maps werd gelanceerd. Reden genoeg voor het miljoenenbedrijf om ons te trakteren op enkele nieuwe, bijzondere locaties in Street View.

Op 8 februari 2005 werd Google Maps voor desktops wereldwijd gelanceerd. In korte tijd werd de kaartendienst onmisbaar en heeft Google heel veel plekken op de wereld vastgelegd. Ook met Google Street View, waarbij je virtueel de wereld rond kunt, door straten en pleinen.

Maar na tien jaar wil Google meer. Ze willen steeds meer speciale plekken in kaart brengen met Street View. Daarom zijn er nu twaalf bijzondere Nederlandse locaties toegevoegd. Zo kun je het stadhuis van Delft en Gouda, of het natuurhistorisch museum in Maastricht. Een rondvaart is ook mogelijk, door de grachten van Utrecht of Amsterdam. In de hoofdstad kun je ook het Westerpark bezoeken, de Amsterdam ArenA betreden of het Koninklijk Concertgebouw bezichtigen.

Street View is watching you... Foto: ANP

Hoe legt Google alle locaties ter wereld vast?

Het is nog een hele klus om de hele wereld in Street View vast te leggen. Maar Googles missie is duidelijk: elke uithoek op aarde moet ooit op je computer te zien te zijn. Een boot is ideaal om vanaf het water foto's te maken. Maar Google heeft nog enkele andere vernuftige voertuigen.

De auto In 2007 begon Google met het rondrijden met de Street View-auto. Met camera's, lasers en een GPS-apparaat op het dak reed het bedrijf rond om de eerste beelden te verzamelen. Nu rijdt de auto rond op alle zeven continenten.

De trike
Soms is een plek niet goed te bereiken met de auto. Daarom is er de Street View Trike: een driewieler met een camerasysteem erop gemonteerd. Zo heeft het bedrijf onder meer pretparken, universiteitsterreinen, dierentuinen en wereldwonderen kunnen vastleggen.

De trekker
Tja, en het kan gebeuren dat zelfs een driewieler niet overal komt. Hoge, afgelegen plekken bijvoorbeeld. De Street View Trekker biedt dan uitkomst: een rugzak met een camera erop. De beelden worden tijdens het lopen automatisch verzameld. De eerste beelden die met deze cameratechnologie werden verzameld, zijn genomen tussen de lastig bereikbare rotsen van de Grand Canyon in Arizona. Mocht je een keer een lange bergwandeling maken, kun je bij Google aankloppen om een Trekker te lenen. 

De sneeuwscooter
Het leek Google ook een goed idee om met de Street View-camera's de skihellingen op te gaan. Op een sneeuwscooter werd, in winterjassen verpakt, een camera gemonteerd. Dan kun je op Google Maps alvast kijken hoe je naar beneden moet skiën. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren