Greta Thunberg

Greta (16) komt met zeilschip aan in New York

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

'Land! De lichtjes van Long Island en New York in zicht!', twitterde Greta Thunberg (16) aan haar bijna 1,2 miljoen volgers. De Zweedse klimaatactiviste kwam gisteren na een zeereis van twee weken aan in New York. Op de wal stonden honderden mensen om haar te verwelkomen.

Greta heeft een reis van meer dan vijfduizend kilometer achter de rug. Ze vertrok op 14 augustus uit het Engelse Plymouth op het zeiljacht Malizia II. Ze wilde de oceaan op een milieuvriendelijke manier oversteken. Niet met een vliegtuig dus, maar per schip. Aan boord waren zonnepanelen die elektriciteit opwekten, houdbare veganistische maaltijden én een emmer die de bemanning als wc gebruikte.

Spijbelen

De Zweedse tiener groeide uit tot een bekende klimaatactiviste omdat ze spijbelde om te kunnen demonstreren bij het Zweedse parlement. In New York gaat ze komende maand meepraten tijdens een driedaagse VN-bijeenkomst over de klimaatcricis. Zo'n honderd wereldleiders komen daar samen.

Luisteren

Na haar aankomst riep Greta de Amerikaanse president Donald Trump op om te luisteren naar wat wetenschappers over klimaatverandering vertellen. Trump noemde hun informatie eerder wel eens fake news. Hij kondigde ook aan dat de VS in 2020 uit het VN-klimaatakkoord zullen stappen. Greta zei ook dat ze niet dacht dat zij de president op andere gedachten kan brengen.

In de video hieronder zie je Greta's aankomst in Manhattan.

Anderen lazen ook: andere artikelen over Greta Thunberg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren