greta thunberg

Greta Thunberg (16) wint prijs Amnesty International

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Van de Golden Camera Award tot een nominatie voor de Nobelprijs en nu de prijs voor Ambassadeur van het Gewetenprijs van Amnesty International. Het regent prijzen voor de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg, die al langer spijbelt voor een beter klimaat. Dat doet ze niet alleen, maar met miljoenen scholieren samen. De 16-jarige demonstrant en die miljoenen demonstranten wonnen afgelopen weekend de internationale prijs van Amnesty.

Thunberg startte op 15-jarige leeftijd met een wekelijkse scholierenstaking voor het Zweedse parlement. Haar eis? Dat de overheid actie onderneemt voor een beter klimaat. Haar staking krijgt inmiddels wereldwijde aandacht en miljoenen scholieren volgen haar voorbeeld.

Leidende rol

Door de internationale klimaatstaking van scholieren hebben tieners een leidende rol gekregen in de strijd tegen klimaatverandering. De secretaris-generaal van Amnesty, Kumi Naidoo, zegt hierover: 'We zijn nederig en geïnspireerd door de vastberadenheid waarmee jonge activisten in de hele wereld ons uitdagen om de werkelijkheid over de klimaatcrisis onder ogen te zien.'

Andere grootheden

De prijs voor Ambassadeur van het Gewetenprijs is niet zomaar een prijs. De titel werd al eens gewonnen door Nelson Mandela en Malala Yousafzai.

Anderen lazen ook: Wat je misschien niet wist over Malala.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren