Greta Thunberg

Greta vraagt wereldleiders: 'Hoe durven jullie?'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Emotionele woorden gisteren van Greta Thunberg (16) tijdens de VN-klimaattop in New York. De Zweedse tiener sprak daar zo'n zestig wereldleiders toe: 'Dit is allemaal verkeerd. Ik zou niet hier, maar op school moeten zijn. En toch komen jullie naar ons, voor hoop. Hoe durven jullie?'

Tijdens de speciale VN-klimaattop in New York praten regeringsleiders over oplossingen voor klimaatproblemen. Een belangrijk doel van de bijeenkomst is zorgen dat landen de uitstoot van CO2 terugdringen.

António Guterres, secretaris-generaal van de VN, had landen opgeroepen om alleen te komen als ze dat serieus en met ambitie willen aanpakken. Twee derde van de genodigden sloeg de uitnodiging af.

Sprookjes

Toch had Greta Thunberg ook niet veel vertrouwen in de goede bedoelingen van de leiders die wel waren gekomen. Ze vond dat er vooral over geld en 'sprookjes van economische groei' werd gepraat en zei: 'Jullie hebben mijn toekomst en mijn dromen gestolen. En toch ben ik nog een van de gelukkigen. Er zijn mensen die doodgaan, die lijden, hele ecosystemen zijn aan het instorten.' 

Genoeg

Greta vond ook dat regeringen te weinig doen om de klimaatproblemen echt op te lossen. 'Hoe durven jullie te zeggen dat je genoeg doet?', vroeg ze het publiek. Aan het einde van haar verhaal zei Greta niet te kunnen geloven dat regeringsleiders zo slecht zijn dat ze de problemen wél zien, maar niet gaan aanpakken. 

Ook president Donald Trump kwam even naar de bijeenkomst, maar van een ontmoeting met Greta kwam het niet. 

De speech kun je hier bekijken

Emotional Greta Thunberg attacks world leaders: "How dare you?"

Anderen lazen ook: Greta (16) komt met zeilschip aan in New York.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren