Mars Curiosity

Groetjes van Curiosity

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

‘Best. Roadtrip. Ever.’ Zo kondigde NASA afgelopen week een nieuwe set foto’s aan die het Marswagentje Curiosity maakte van Mars. Ruimtewetenschappers zijn lyrisch. Zo haarscherp zagen zij (en wij) het oppervlak van de rode planeet nog niet eerder.

Selfie van Curiosity Foto NASA

Al vier jaar hobbelt-ie nu rond op Mars, het robotkarretje Curiosity. Ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelde ’t volautomatische en onbemande wagentje in de hoop meer te weten te komen over de mysterieuze planeet. Eind november 2011 was het zover: Curiosity werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. En in augustus het jaar daarop maakte de rover een geslaagde landing op Mars.
Mars Curiosity

Tochtjes
Sindsdien heeft Curiosity al vele tochten over de planeet gemaakt. Als een nieuwsgierig aagje verzamelt hij talrijke gegevens over het klimaat op Mars en over de samenstelling van het aardoppervlak. Ondertussen maakt hij ook foto’s van zijn missie. Daarop zijn vulkaankraters, zandduinen, poolkappen en valleien te zien.
Mars Curiosity

Rotsformaties
Afgelopen donderdag stuurde hij weer een serie nieuwe kleurenkiekjes van Mars naar NASA. Van het terrein rond de zogeheten Mount Sharp. Daar sprongen de wetenschappers een gat van in de lucht. De beelden zijn zo gedetailleerd dat onderzoekers nu heel goed kunnen bestuderen hoe het landschap op de planeet zich gevormd heeft. En het grappige is: de planeet mag dan 230 miljoen kilometer verderop in de ruimte zweven, het landschap ziet er verrassend aards uit. De rotsformaties op Mars lijken regelrecht uit een Amerikaans woestijngebied te komen!

Nieuwsgierig naar meer? Je kunt het rovertje volgen op Twitter.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden