EPA-NASA

Groot alarm: de Amazone staat mega in de fik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Een intriest record in Brazilië. Nooit eerder hebben er zoveel branden in de Amazone gewoed als dit jaar. Ook nu richten de vlammen verwoestingen aan op duizenden plekken tegelijk in het regenwoud.

Laat het even op je inwerken: 72.843.

Tweeënzeventigduizendachthonderddrieënveertig. Zoveel branden hebben er verwoestingen aangericht in het Amazonewoud van januari tot en met augustus dit jaar. Dat zegt het INPE, een organisatie voor ruimteonderzoek, dat satellietgegevens van de Amazone bestudeerde. Het reuzengetal betekent een triest record. Nooit eerder stond de boel op zoveel plekken in het grote natuurgebied in de fik. Vergeleken met de cijfers uit dezelfde periode van vorig jaar is het een stijging van - hou je vast - 83 procent. En alleen al sinds afgelopen donderdag zijn er 9.507 nieuwe brandhaarden ontdekt.

Donkere stad

Gisteren was het in het Braziliaanse São Paulo een dag lang compleet donker. Dat is de rook die uit de Amazone komt overwaaien, zeiden weerkundigen. Die neemt al het licht weg. Inwoners plaatsten foto's van hun duistere stad op social media en #PrayforAmazonia werd al snel trending.

Shannon Sims 1566386140

Joe Vigneshᴺᴼᴹᵉᵃⁿˢᴺᴼ|ᴷᵃᵃᵖᵖᵃᵃⁿ ᴼⁿ ˢᵉᵖᵗ ²⁰ 1566386259

Aangestoken

Experts zeggen dat de branden moeten zijn aangestoken. De Amazone is namelijk een regenwoud waar het zo nat is dat de natuur niet zomaar uit zichzelf ontvlamt. Wie zoiets doet? Waarschijnlijk mensen die stukken van het woud willen hebben om er plantages aan te leggen. Het illegale kappen van bomen en inpikken van stukken land is schrikbarend toegenomen sinds Jair Bolsonaro alias de Tropische Trump aan de macht is. De extreemrechtse Braziliaanse president laat duidelijk blijken weinig op te hebben met het milieu en zegt regelmatig dat hij niet 'gelooft' in klimaatverandering. Sinds hij de leiding heeft, is er een grote kaalslag in de Amazone - die overigens al tijden onder zware druk staat - gaande. En nu staat de Amazone, die met zijn zeven miljoen vierkante kilometer woud vol leven en bomen die zuurstof leveren, ook wel 'de longen van de aarde' worden genoemd, ook nog in brand.

Anderen lazen ook: Californië kampt na branden nu met modderstromen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren