Dit gezin woont bij Kaikoura  Foto AFP

Grote aardbeving in Nieuw-Zeeland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn opgeschrikt door een zware aardbeving. Het aantal slachtoffers valt mee. Maar de schade is groot. Drie feiten over deze natuurramp.

De beving
De aarde begon in de nacht van zondag op maandag hevig en lang te schokken. De beving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op het Zuidereiland, op een diepte van tien kilometer en ten noorden van Christchurch. Deze stad werd vijf jaar geleden ook al getroffen door een hevige aardbeving waarbij 185 mensen omkwamen. In meerdere plaatsen, ook in de hoofdstad Wellington, renden inwoners en toeristen in paniek de straat op. Op dit moment zijn er zware naschokken in het gebied.

De tsunami
Meteen werd er gewaarschuwd voor een tsunami. Door de diepe, zware beving van de bodem zouden er vloedgolven kunnen komen aan de oostkust. In Christchurch en Wellington klonken 's nachts tsunami-sirenes. De autoriteiten riepen bewoners op naar hooggelegen gebieden te vluchten. Inderdaad kwamen er vloedgolven van wel twee meter hoogte aan op zowel het Zuider- als het Noordereiland. Maar grote gevolgen bleven uit.

Ook in de hoofdstad Wellington is schade  Foto AFP

De schade
De beving heeft wel grote gevolgen. Er zijn zeker twee mensen omgekomen. Een inwoner van een boerderij in het zwaargetroffen kustplaatsje Kaikoura, waar walvisexcursies worden georganiseerd, werd bedolven toen de muren instortten. Een tweede slachtoffer stierf in een nabijgelegen skigebied. Vooral de materiële schade is groot. Huizen, wegen en het spoor zijn zwaar beschadigd en op veel plekken is de stroom uitgevallen.

In de rivier de Clarence is een dam die door bevingspuin was ontstaan doorgebroken. Omwonenden moesten vluchten voor de muur van water die stroomafwaarts aan kwam razen. De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft vandaag met een helikopter rondgevlogen over het getroffen gebied. Hij denkt dat het herstellen van de schade een megaklus wordt die in de miljarden gaat lopen.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren