Denker van de dag

Grote Denkers voor Dummies: Aristoteles

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag: Aristoteles (384 - 324 v. Chr.)

Aristoteles is een leerling van Plato. Zijn vader was de arts van de koning van Macedonië. Toen hij zeventien jaar was, trok Aristoteles naar Athene. Daar ging hij studeren aan Plato’s school, de ‘Academie’. Toen Plato stierf, werd hij leraar van de zoon van de koning van Macedonië. Die prins zou later de beroemde veroveraar Alexander de Grote worden.

Veelschrijver

Aristoteles was een veelschrijver. Hij bestudeerde zo ongeveer elk mogelijk onderwerp van de wetenschap van toen: anatomie, astronomie, aardrijkskunde, biologie, natuurkunde en het weer. Hij schreef ook over retorica (spreken in het openbaar), kunst, poëzie, literatuur, economie, religie, psychologie, onderwijs, en buitenlandse gewoonten.

Logica

Aristoteles was de uitvinder van de studie van de logica, of de wetenschap van het redeneren. Volgens hem was er geen andere werkelijkheid dan de werkelijkheid die wij met zintuigen kunnen ervaren (dit is dus een ander idee dan het grot-idee van Plato). Aristoteles ging in zijn filosofie vooral uit van waarnemingen. Alles wat je kon zien, horen, ruiken of voelen, was waar.

Beroemde citaten:

'Het enige wat je met liegen bereikt is niet geloofd worden als je de waarheid spreekt.'

'De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven.'

Anderen lazen ook: Denkers voor Dummies: Plato.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten