Denker van de dag

Grote Denkers voor Dummies: Confucius

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag: Confucius (551 - 479 voor Christus)

Is de Chinese Confucius nou een filosoof of stond hij aan de wieg van een godsdienst? Geleerden die na hem leefden, zijn er nog steeds niet helemaal uit. Hoe dan ook krijgen kinderen in het huidige China zijn ideeën nog steeds met de paplepel (of met de eetstokjes) ingegoten.

Respect

De kern van het Confucianisme is dat het individu in dienst staat van de gemeenschap en dat jongeren respect moeten hebben voor ouderen. Niet voor niets is de leer zo populair bij Chinese leraren.

Iedereen gelijk

In zijn tijd stonden de denkbeelden van Confucius op gespannen voet met de standenmaatschappij. Confucius vond namelijk ook dat iedereen van nature gelijk is. Belangrijke banen moesten dus door de beste mensen worden bezet en niet door adel die zulke posten van generatie op generatie doorgaven. Confucius was er verder van overtuigd dat als mensen volgens bepaalde tradities leefden, het met hun gedrag vanzelf wel goed komt. De belangrijkste eigenschappen van mensen zijn volgens Confucius: goedheid, vriendelijkheid en medemenselijkheid.

Verjaardag

Tot op de dag van vandaag wordt in China elk najaar de verjaardag van Confucius gevierd. Leerlingen geven cadeautjes en bossen zonnebloemen aan hun docenten. Ook worden dan overal in het land ceremonies gehouden in Confuciustempels waarbij wierookstokjes geofferd worden.

Beroemde citaten:

‘Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.’

‘Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.’

Anderen lazen ook: De vier grootste vooroordelen over filosofie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren