Denker van de dag

Grote Denkers voor Dummies: Erasmus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag: Erasmus (1467- 1536)

De in Rotterdam geboren Erasmus heette eigenlijk gewoon Geert Geerts, maar in die tijd was het erg sjiek om een Latijnse naam aan te nemen. Zijn moeder was niet getrouwd, best een schande in die tijd. Maar Erasmus was een slim kind en zijn stiefvader zorgde ervoor dat hij naar een goede school kon waar hij voor priester leerde.

Humanist

Hij ontwikkelde zich tot humanist en bekeek dingen op een andere manier dan gelovigen tot dan toe deden. Niet meer met alleen de Bijbel als uitgangspunt. Hij had geluk dat de boekdrukkunst net was uitgevonden. Daardoor verspreidden zijn vernieuwende ideeën zich snel. Erasmus botste vaak met de rooms-katholieke kerk. Hij vond dat de kerk vergat waar het geloof eigenlijk om ging. Zijn bekendste werk dat onder andere daar over gaat, is Lof der Zotheid.

Verdraagzaam

Erasmus ging uit van zijn eigen verstand en vond dat mensen verdraagzaam en tolerant met elkaar moesten omgaan. Allemaal best een beetje open deuren en niet heel schokkend. Maar in die tijd was dat een heel moderne gedachte. En daarom is hij nog steeds bekend.

Beroemde citaten:

'Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.'

'Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten.'

Anderen lazen ook: Grote Denkers voor Dummies: Aristoteles.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten