facebook

Grote verandering op Facebook

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Je oma's bridgeclub en de baby van je tante. In de toekomst kun je niet meer om de statussen van je familie heen. Facebook gaat in je tijdlijn meer nadruk leggen op berichten van familie en vrienden.

Berichten die geplaatst worden door nieuwsorganisaties of andere platformen worden daardoor minder belangrijk. Het is een van de grootste veranderingen die Facebook de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. Het platform wil graag ‘berichten die uitnodigen tot gesprekken en waardevolle interacties tussen mensen’ bovenaan gaan zetten. Je kan hierbij denken aan foto’s of video’s die worden gedeeld door je vrienden en familie of de posts waarop zij reageren.

Minder nieuws

Je zal dus veel minder nieuwsberichten in je nieuwsoverzicht zien. En dat is nadelig voor nieuwsorganisaties en beheerders van kleine Facebook-pagina’s. Vooral pagina’s waarop mensen vooral berichten lezen, maar niet reageren of liken zullen dus minder te zien zijn. Facebook-eigenaar Mark Zuckersberg is van mening dat berichten die ‘passief’ worden geconsumeerd negatief effect hebben op de gebruikers. Hij wil dat Facebook niet alleen leuk is, maar ook goed is voor de mensen. 

Filterbubbel

De nieuwe verandering van Facebook kan er wel voor zorgen dat je in een 'filterbubbel' terecht komt. Als je alleen maar berichten ziet van mensen die dezelfde achtergrond is de kans groot dat je nooit meer meningen of berichten van ‘anders denkende’ leest. En dat is best zonde. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 10 minuten Facebook-scrollen per dag maakt chagarijnig.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren