PratenOnline

Hackers chanteren website PratenOnline

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Op de website PratenOnline kunnen jongeren met professionele hulpverleners over hun psychische problemen chatten. Nu blijkt dat hackers deze site afpersen. De oplichters eisen geld en dreigen gegevens van gebruikers te publiceren, dat meldt RTL Nieuws.

PratenOnline richt zich op jongeren tussen de 12 en 23 jaar die last hebben van angst- en depressieve klachten. Op dit platform kunnen ze anoniem over zichzelf vertellen en chatten met psychologen.

Gegevens

Volgens RTL Nieuws is het onduidelijk welke gegevens de hackers hebben gestolen en om hoeveel slachtoffers het gaat. De hackers hebben de organisatie van PratenOnline wel e-mailadressen en telefoonnummers van jongeren gestuurd die gebruik hebben gemaakt van de website.

Database

Volgens PratenOnline zijn er geen chatgesprekken tussen jongeren en psychologen gestolen. Deze gesprekken worden opgeslagen in een database, maar deze zou niet zijn gehackt, zegt een woordvoerder. Maar er zijn ook andere geluiden. Zo meldt de Volkskrant dat er 16.631 chats zijn gestolen. Een anonieme tipgever zou als bewijs drie gestolen gesprekken hebben opgestuurd. 

Aangifte

De website is door de organisatie tijdelijk offline gehaald. Ook is aangifte bij de politie gedaan en een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Alle betrokken gebruikers worden op de hoogte gesteld van de hack.

Anderen lazen ook andere artikelen over hacken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren