pestkoppen seks

Hebben egoïstische jongeren meer seks?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Jongeren die het niet erg vinden om anderen te manipuleren en daar zelf beter van worden, hebben vaker seks dan leeftijdsgenoten die dat liever niet doen. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek.

Volgens Daniel Provenzano, onderzoeker aan de University of Windsor in Canada, zijn egoïstische jongeren die wel eens iemand pesten, meer gericht op competitie. Daarom hebben zij meer seks dan minder dominante leeftijdsgenootjes. 

Karakter

Seksueel gedrag in de puberteit heeft te maken met leeftijd, gender, uiterlijk en populariteit. Provenzano en zijn collega's wilden weten of iemands persoonlijkheid óók invloed heeft op seksueel gedrag. In een onderzoek lieten ze 144 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 18,3 jaar en een groep jongeren met een gemiddelde leeftijd van 14,6 jaar, vragenlijsten invullen over hun seksleven en hun karaktereigenschappen. Eigenschappen waarop de proefpersonen konden scoren waren bijvoorbeeld bescheidenheid, bereidheid tot samenwerken en eerlijkheid.

Pesten

De jongeren die niet hoog scoorden op eerlijkheid en bescheidenheid, bleken anderen vaker te pesten. Pestgedrag, zegt Provenzano, is een manier om te laten zien dat je krachtig en sterk bent. Dat maakt je voor anderen ook aantrekkelijk als seksuele partner. Bovendien kunnen pesters hun concurrenten juist onaantrekkelijker laten lijken. Maar, schrijven de onderzoekers, of jongeren pesten ook inderdaad gebruiken om sterker over te komen en om vaker seks te hebben, hangt van ook af van hun andere karaktereigenschappen. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Goed nieuws: er wordt minder gepest.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren