social media

Helft jongeren zegt social mediaverslaafd te zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Even dit kattenfilmpje bekijken! En die meme! Iedereen scrollt weleens langer dan vooraf voorgenomen. De helft van de 12 tot 16-jarigen zegt zelfs verslaafd te zijn aan social media.

Dit blijkt uit lopend onderzoek van de Universiteit Utrecht onder Nederlandse scholieren. Veel van deze jongeren geven aan afhankelijk te zijn van apps als Instagram, Snapchat en Whatsapp. Ook 7Days-lezers herkennen zich hierin: ‘Ik heb mijn telefoon altijd bij me en pak hem vaak gewoon automatisch’, zegt Sven (17). ‘Ik denk dat ik zo’n vier uur per dag op social media zit, vooral op Snapchat.’ Maar verslaafd? Dat zou Sven niet gelijk over zichzelf zeggen. 'Mijn ouders vinden wel dat ik verslaafd ben, maar zelf denk ik meer dat dit gewoon bij onze generatie hoort.'

Checklist

Ruim 2700 Nederlandse jongeren vulden tot nu toe de checklist in. Voldoen ze aan ten minste vijf punten op de vragenlijst? Dan zijn ze waarschijnlijk verslaafd aan social media , stellen de onderzoekers. Opvallend is dat één op de twintig daadwerkelijk verslaafd is, een stuk minder dan dat de jongeren zelf aangeven. 

Drie voorbeelden van punten op de checklist:

  • Ga je langer door met gebruiken dan je je oorspronkelijk had voorgenomen?
  • Kom je daardoor in de problemen? 
  • Heb je daardoor meer ruzie met je ouders? 

Cijfers

Lezer Patricia (15) merkt zelf dat ze vaak langer doorgaat dan ze zich had voorgenomen: ‘Als ik thuis kom pak ik vaak gelijk mijn telefoon. Meestal bedenk ik dan een tijd waarop ik moet stoppen om huiswerk te gaan maken. Maar soms vergeet ik die tijd en ben ik zo een half uur verder.' Via een app hield Patrica een tijdje bij hoeveel gebruik ze maakte van social media. Van het resultaat schrok ze niet. 'Hieruit bleek dat ik zeker twee tot drie uur per dag op social media zit. Zelf had ik dit wel verwacht, maar mijn ouders schrokken best erg!'

Gevolgen

Volgens de onderzoekers zijn de verslaafde jongeren minder tevreden over hun eigen leven. Waarom dat zo is wordt nog onderzocht. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Deze social media zijn populair onder jongeren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren