Strand schoonmaken

Helft van de jongeren doet vrijwilligerswerk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Plastic rapen op het strand, de hond van de buurvrouw uitlaten of helpen op de voetbalclub. Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 15 tot 25 jaar zet zich wel eens in als vrijwilliger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS deed in de periode 2012-2017 onderzoek onder 45.000 personen van 15 jaar en ouder.

De onderzoekers keken naar wat mensen samen doen en vroegen hen hoe ze zich verbonden voelen met anderen in de maatschappij. Vooral jongeren blijken veel vrijwilligerswerk te doen, bijvoorbeeld voor organisaties op het gebied van sport, activiteiten voor kinderen, ouderenzorg, de natuur en welzijn in de buurt.

Vrijwilligers

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de alle 15- tot 25-jarigen (51 procent) zich minimaal een keer in een jaar inzet als vrijwilliger. Jongens en meisjes doen dat even vaak. Jongeren doen daarmee iets vaker dan volwassenen (49 procent) aan vrijwilligerswerk.

Verenigingen

Met 56 procent is een duidelijke meerderheid van die jongeren actief in het verenigingsleven. Actief zijn in een club of vereniging neemt af naarmate jongeren ouder worden. 

Vrienden en buren

Bijna alle 15- tot 25-jarigen (96 procent) hebben wekelijks minstens een keer contact met een vriend(in) of goede kennis. Verder heeft 79 procent wekelijks contact met een familielid buiten het eigen gezin en zegt de helft een wekelijks contact met de buren te hebben. Drie op de tien jongeren geven minstens een keer per vier weken hulp aan anderen buiten het eigen huishouden.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: De wereld verbeteren? 'Je kunt nu al iets groots doen'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren