Pexels

Help! Er is een muizen- en rattenplaag op komst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Krioelende ratten en piepende muizen in huis: het is voor veel mensen een nachtmerrie. Maar als we niet oppassen gaat het straks steeds vaker voorkomen. Er wordt over een paar jaar zelfs een ratten- en muizenplaag voorspeld!

Daarvoor waarschuwt het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD). De voorspelde plaag heeft alles te maken met het verbod op dierengif dat in 2023 van start gaat. In 2014 werd al besloten om gif straks te verbieden. De stoffen die erin zitten zijn namelijk slecht voor het milieu. Ook worden de korrels soms per ongeluk opgegeten door andere dieren zoals roofvogels of huisdieren. Mensen die last hebben van de plaagdieren moeten vanaf 2023 een speciaal bestrijdingsbedrijf inhuren.

Geen goed alternatief

‘We maken ons grote zorgen’, zegt Bastiaan Meerburg van het KAD tegen de NOS. ‘Het probleem is dat er geen goede alternatieven zijn. Vallen zijn een optie, maar die zijn veel moeilijker te gebruiken omdat je het gedrag van de dieren moet bestrijden. En niet alle katten zijn goede muizenvangers.’

Onderzoek

Het KAD hoopt dat er vóór het verbod in 2023 een goede oplossing komt om de dieren zelf te verjagen. Maar daarvoor is er eerst meer onderzoek naar het bestrijden van muizen en ratten nodig. En dat gebeurt nu helaas nog niet.

Wist je dat..

Muizen en ratten zichzelf héél snel voortplanten? Binnen 20 dagen kan een muis kinderen op de wereld zetten. In totaal kan een muis bijna tien keer per jaar bevallen van zo'n drie tot twaalf muisjes tegelijk! Als je de dieren dus niet snel bestrijdt, heb je binnen de kortste keren veel muizen in huis.

Anderen lazen ook: Piepklein restaurant voor muizen geopend. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden