Overstroming Venetië

Help! Noodtoestand in Venetië door overstromingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Water, water, overal water. In huizen, scholen, kerken en restaurants, overal in de Italiaanse stad Venetië klotst het water over de drempels. De burgemeester noemt de situatie 'dramatisch'.

Het is al dagenlang noodweer in Italië. Overal in het land veranderen steden door zware regenbuien in rivieren. Bewoners staan er letterlijk tot hun enkels in het water.

Eilanden

In de beroemde stad Venetië is het probleem het meest zichtbaar. De stad is gebouwd op 188 eilanden. Die worden door de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel dubbel hard getroffen. De Volkskrant schrijft dat de zeespiegel rondom deze eilanden afgelopen honderd jaar met 11 centimeter steeg. De stad zelf daalde met 12 centimeter. Hoogwater zorgt daardoor de laatste jaren voor grote overlast. 

Overstroming Venetië
De kelders van de Basiliek van San Marco

Schade

De beroemde Basiliek van San Marco op het San Marcoplein staat ook nu weer onder water. De schade loopt in de miljoenen euro's. Ook andere oude gebouwen in de stad lijden onder het zeewater, want zeezout beschadigt het marmer waarvan ze gemaakt zijn.

Noodtoestand

Burgemeester Luigi Brugnara riep woensdag de noodtoestand uit. Scholen bleven dicht en ouderen en gehandicapten werden door brandweerboten uit hun ondergelopen huizen gehaald. Volgens de burgemeester is klimaatverandering de oorzaak van de grote overstromingen.

Overstroming Venetië

Duurzaamheidles

De Italiaanse minister van Onderwijs is ook bezorgd over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor zijn land. Daarom kwam hij vorige week met een plan: op alle scholen moeten leerlingen voortaan les over duurzaamheid en burgerschap krijgen. 

Anderen lazen ook: Nieuw vak op Italiaanse scholen: duurzaamheidsles.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren