EPA

Herdenking genocide Rwanda: wat gebeurde daar?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

25 jaar geleden werden in 100 dagen bijna een miljoen mensen vermoord in het Afrikaanse land Rwanda. Deze volkerenmoord, ook wel genocide genoemd, wordt vanaf vandaag herdacht. Drie vragen en antwoorden over de Rwandese genocide.

1. Wat gebeurde daar 25 jaar geleden?

In Rwanda leven twee verschillende bevolkingsgroepen: Hutu’s en Tutsi’s. De meerderheid van de Rwandese bevolking was Tutsi, maar deze groep was verdeeld tussen extremistische Tutsi's en gematigde.

De volkerenmoord in Rwanda begon op 6 april 1994. Op die dag kwamen de Rwandese president Habyarimana en de president van Burundi Ntaryamira om het leven nadat hun vliegtuig met een raket werd neerschoten. Een groep militairen greep de macht in het land en was verantwoordelijk voor de chaos en propaganda die tot onvoorstelbare moordpartijen leiden. In totaal kwam tien procent van de Rwandese bevolking op afschuwelijke manieren om het leven. Vooral de Tutsi’s waren slachtoffer van het conflict: 70% van deze bevolkingsgroep werd vermoord, gemarteld en doodgeslagen. Ook gematigde Hutu’s werden gedood door extremistische Hutu’s.

2. Hoe werd de moordpartij gestopt?

Na honderd dagen viel het Rwandees Patriottisch Front vanuit buurland Oeganda het land binnen. De troepen namen de macht in het land over waarna de rust wederkeerde. Deze missie werd geleid door Paul Kagame, die inmiddels de president van Rwanda is.

3. Hoe wordt de genocide herdacht?

Vanaf deze week zal de genocide honderd dagen lang worden herdacht. President Kagama ontstak ter gedachtenis aan de slachtoffers een vlam die de komende drie maanden zal blijven branden. Bij deze gebeurtenis waren staatshoofden van over de hele wereld aanwezig.

Ook in Nederland werd de genocide herdacht met een herdenkingsmars in Den Haag.

Anderen lazen ook: Wat gebeurde er 20 jaar geleden in Srebrenica? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren