Hersenkenner met een duidelijk verhaal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Hij was neuroloog, psychiater, schrijver en tv-persoonlijkheid. Bekend om zijn toegankelijke boeken en experimentele behandelmethodes. Oliver Sacks hield niet van nodeloos ingewikkeld doen. Wetenschap bedrijven kan ook in begrijpelijke taal, vond hij. Hij overleed afgelopen weekend op 82-jarige leeftijd. 

Oliver Sacks is bij het grote publiek vooral bekend om de verfilming van zijn boek Awakenings. Dat boek gaat over zijn ervaringen met tientallen patiënten met slaapziekte. Die patiënten zijn in een soort coma geraakt na besmetting met de beruchte Spaanse griep. Sacks behandelt ze met een experimenteel medicijn en de patiënten ontwaken uit hun jarenlange coma. Het heeft helaas maar een tijdelijk effect: de meesten zinken na verloop van tijd opnieuw in coma weg. Het boek is in 1990 indrukwekkend verfilmd met Robin Williams als arts en Robert de Niro als patiënt.

Awakenings - Trailer - (1990) - HQ

Sacks was tijdens zijn leven een graag geziene gast in talkshows omdat hij wetenschappelijke onderwerpen in duidelijke taal kan uitleggen. Bekijk hier bijvoorbeeld een TED Talk waarin hij vertelt over wat hallucinaties zeggen over onze geest.

Oliver Sacks: What hallucination reveals about our minds

Zijn boeken, bijna allemaal over de werking van de hersenen en alles wat daarbij mis kan gaan, zijn stuk voor stuk bestsellers. Hier vertelt hij over zijn werk als schrijver:

Oliver Sacks: On Writing

Meer lezen over Oliver Sacks? Deze week lees je een uitgebreid profiel van hem in 7Days. Geen abonnement? Maak hier kennis met ons!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren