paasei wit ei gouden ei

Het Gouden Ei alweer het populairst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Wat is het meestgelezen boek onder middelbare scholieren in Nederland en Vlaanderen? Da's nog altijd Het gouden ei van Tim Krabbé, blijkt uit de statistieken van jongerenwebsite Scholieren.com.

gouden ei tim krabbé
De site stelt elk jaar een boekenranglijst op, gebaseerd op de meest gedownloade boekverslagen. Het gouden ei is allesbehalve een onbekende onder de topscoorders. Al sinds 1999 prijkt-ie bovenaan of moet het boek tijdelijk genoegen nemen met een tweede plek, meestal omdat Harry Mulisch hem voor even van de troon verstoot.

Niet geheel verrassend bevat de top 10 erg veel boekverfilmingen:

De top 10 van schooljaar 2014-2015:
1. Het gouden ei - Tim Krabbé (geschreven in 1984)
2. Het diner - Herman Koch (2009)
3. De aanslag - Harry Mulisch (1982)
4. Spijt! - Carry Slee (1996)
5. De donkere kamer van Damokles - W.F. Hermans (1958)
6. Sonny boy - Annejet van der Zijl (2004)
7. Een vlucht regenwulpen - Maarten 't Hart (1978)
8. Oorlogswinter - Jan Terlouw (1972)
9. Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2005)
10. Nieuwe Buren - Saskia Noort (2006)

De complete top 100 kun je hier bekijken, net als de ranglijsten van alle eerdere jaren.

Stokoud boek slaat terug
Een opvallende stijger tussen de vertrouwde titels is Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart. Dit stokoude boek (het stamt uit 1978) kreeg een opleving omdat het boek afgelopen jaar centraal stond in de campagne van Nederland Leest. Duizenden vwo-4-leerlingen kregen het boek cadeau en in veel klassen was de roman verplichte kost.

Nog heel even terug naar Het gouden ei. Wat maakt toch dat complete generaties scholieren massaal naar dat boek grijpen? Het feit dat het zo dun is (slechts 98 pagina's) misschien? Krabbé zelf denkt van niet, liet hij in een interview met Scholieren.com weten. 'Dat bescheiden antwoord gaf ik vroeger wel eens, maar inmiddels denk ik dat het toch vooral komt doordat het een goed en helder geschreven boek is', vertelde hij. 'Er zijn namelijk ook andere dunne boeken die niet op de lijst staan. En neem nou De aanslag van Harry Mulisch, die scoort ook goed onder scholieren, maar het is niet bepaald een dun boek.'

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt: het boekverslag van Het gouden ei (en al die andere populaire titels) vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren