Dossier IS

Het leven bij IS ontrafeld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Een walhalla waarin iedereen een huis, medische zorg en genoeg te eten heeft. Dat is hoe terreurgroep IS reclame maakt voor het leven in het kalifaat, de staat die ze met veel geweld probeert te stichten. Niks van waar, blijkt uit het rapport Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld van de Algemene Inlichtingendienst (AIVD). Het leven bij IS (hetzelfde als ISIS) is superzwaar. Wat staat er precies in dat rapport? 

Mannen moeten gruwelijke dingen doen   
Bij aankomt in IS-gebied worden mannen gescheiden van vrouwen en kinderen. Ze moeten trouw zweren aan de leider Abu Bakr al-Baghdadi en worden een paar weken militair getraind.

Als het nodig is, moet iedereen klaar staan voor de strijd om een eigen mega-land te stichten. Executies, martelingen en verkrachtingen zijn daarbij aan de orde van de dag.

Vrouwen moeten baren
Vrouwen moeten zo veel mogelijk kinderen krijgen. Dat is trouwens levensgevaarlijk, want de medische zorg is niet best. Ook moeten ze andere vrouwen overtuigen of dwingen zich ook bij IS aan te sluiten. Soms worden ze ingezet bij de religieuze zedenpolitie en controleren ze andere vrouwen op ‘onislamitisch’ gedrag. Soms moeten ze zweepslagen uitdelen.   

Kinderen zien traumatiserende dingen
Ook kinderen krijgen te maken met dood en verderf. Ze worden meegenomen naar executies of voeren die zelf uit in propagandavideo’s (reclame). Vanaf hun negende worden jongens militair getraind en meisjes gesluierd.

Geschat wordt dat er minstens zeventig Nederlandse kinderen in IS-gebied wonen. Een derde is daar geboren, de rest is meegenomen door hun ouders.

IS is behoorlijk wantrouwig
Alle jihadisten die afreizen naar het kalifaat, kennen daar al iemand. Omdat IS bang is voor spionnen, moet een bekende garant staan voor nieuwelingen.

Alle paspoorten en ID-kaarten worden ingenomen, zodat niemand zonder toestemming het gebied kan verlaten. Alles wat inwoners naar buiten willen brengen, wordt streng gecontroleerd.   

Maar dat is niet wat ISIS zelf beweert
Dit soort negatieve geluiden dringen nauwelijks door tot westerse jihadgangers, want IS doet er met zijn propaganda alles aan om de schijn hoog te houden. Ze beweren dat er voor iedereen een comfortabel huis is, maar meestal verkeren die in een slechte staat en werkt de elektriciteit een paar uur per dag. Gezinnen moeten vaak verhuizen en hun huis delen met andere families.

De AIVD baseert zich op onderzoeken die de veiligheidsdienst afgelopen jaar heeft gedaan. olgens de dienst weten jihadisten wel dat ze geweld moeten ondersteunen, maar de leefomstandigheden vallen vaak vies tegen. Met dit rapport wil de AIVD de IS-mythe ontrafelen. 

Wat willen de IS-terroristen bereiken in Syrië en Irak, en vooral: waarom? In ons artikel Terreurgroep IS voor beginners staat alles helder uitgelegd. Nog meer weten? Check ons Dossier IS.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten