Het mag weer: vuurwerk (ver)kopen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Rotjes, gillende keukenmeiden en duizendklappers: vanaf vandaag mogen ze weer verkocht worden. Met knallen moet je nog even wachten. Dat mag pas tijdens de jaarwisseling. En pas op, want niet al het vuurwerk in de schappen is veilig.

Goed nieuws voor de vuurwerkliefhebbers: het blijft droog tijdens de jaarwisseling. Heb je last van astma of een andere luchtwegziekte dan kun je de eerste uren na de jaarwisseling beter binnenblijven. Het RIVM waarschuwt voor een hoge concentratie fijn stof in de lucht, waardoor je klachten kunnen verergeren.

Onveilig
Nog meer waarschuwingen: ruim een vijfde van het geteste vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat blijkt uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het betekent trouwens niet dat een vijfde van ál het vuurwerk dat te koop is, onveilig is. De inspectie speurt actief naar partijen vuurwerk waarvan ze vermoeden dat het niet veilig is.

Klachten
Hoewel er officieel nog niks mag worden afgestoken, regent het al van de klachten. Bij het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl zijn sinds zondag ruim twintigduizend meldingen binnengekomen. Vorig jaar werd er in totaal bijna negentigduizend keer gemopperd, het jaar daarvoor was dat zo’n 82 duizend keer.

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren