Het milieu helpen doe je zo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Het klimaat blijft veranderen: De gemiddelde temperatuur stijgt, het weer wordt extremer en de ozonlaag dunner. Vandaag is het Internationale dag ter behoud van de ozonlaag. Wat kunnen we doen?

Voor je de deur uitstapt spuit je nog even wat deodorant onder je oksels en wat haarlak in je haar. Belangrijk, maar niet echt goed voor het milieu, want de ozonlaag wordt daardoor aangetast. Dat is een laag in de dampkring op ongeveer 15 tot 50 kilometer hoogte.

Chemische stoffen

Die laag beschermt ons door schadelijke straling van de zon tegen te houden. Maar die laag wordt dunner door klimaatverandering. De dikte is vooral sinds de jaren '80 afgenomen. Volgens wetenschappers is de dikte vanaf het jaar 2000 ongeveer stabiel gebleven.

Door chemische stoffen en gassen die wij gebruiken, en door fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas te verbranden, komt CO2 vrij. Daardoor wordt de aarde steeds warmer. Ook bij processen die veel energie kosten komen schadelijke stoffen vrij. Zoals het zuiveren van water en het maken van verpakkingen. Wil je het mileu helpen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven je zes tips.

1. Poets je tanden onder de douche

Dé truc om water te besparen. En dat is belangrijk, want voor de winning, zuivering en het vervoer van water wordt veel energie verbruikt. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Dus door 's ochtends wat sneller te douchen én meteen dan je tanden te poetsen ben jij je dag al goed begonnen. 

2. Drink water uit de kraan, in plaats van uit een fles

Daardoor bespaar je veel nutteloze verpakkingen. Wil je geen kalk in je water? Gebruik dan een speciaal waterfilter.

3. Koop verpakkingsloze producten

Of kies voor producten met de minste verpakking. Ook een handig argument als je niet kunt kiezen. 

4. Gebruik geen spuitbussen meer

Door bijvoorbeeld een deoroller te gebruiken, help je het milieu heel erg. Wat je hieronder ziet is dus vooral niet de bedoeling: 

5. Koop groente en fruit uit Nederland

Waar je product vandaan komt, kun je lezen op de bordjes. Een mango uit Peru moet helemaal hier naartoe worden vervoerd. Dat kost veel energie. Kies eerder voor eten dat wordt gemaakt door boeren in Nederland.

6. Trek je oplader uit het stopcontact

We weten het: het is veel makkelijker om je oplader in het stopcontact te laten zitten. Maar het scheelt echt. Je mag natuurlijk wel even wachten tot-ie is opgeladen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Suppen voor het milieu of Record: de Noordpool had nog nooit zo weinig ijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren